Nippon Groove - New Years' Special
 

2009 December 31 - 21:00

Vörös Yuk (Bp. Fényes Adolf utca 28)

DJk: Case & Ji-chan

 

2009-ben immár harmadik alkalommal zárult az év egy Nippon Groove bulival, igaz, ez most egy kicsit már volt mint a korábbiak, mindenekelőtt abban, hogy új helyen tartottuk. Ami persze közelsem új: az előző két szilveszteri buli a belvárosi Könyvtár Klubban volt, akik viszont idén saját programot szerveztek ezen jeles estére, így mi most a kedvenc klubbunk, a Kék / Vörös Yuk utóbbi részében voltunk. Ilyenkor ugyebár szinte lehetetlen helyszínt találni, mert minden létező klubban nagyszabású bulik vannak, így nagy szerencsénk volt, hogy mikor kiderült, hogy a korábbi helyszín kiesik, még szabad volt a Vörös. Szilveszterkor emellett persze minden drágább, így a bérleti díjak is, ezért, hasonlóan a két Könyvtáras szilveszterhez, most is lényegesen drágább volt a belépő, mint a normál Nippon Shoxx bulikba szokott lenni, de próbáltunk ezért cserébe valami extrát nyújtani, egyrészt éjféli pezsgőakcióval, másrészt pedig dekor terén.

Utóbbi miatt már majd két órával nyitás előtt ott voltunk a klubban Ji-vel és a lelkes segítőinkkel, hogy legyen időnk kényelmesen
felpakolni az előtte levő hetekben összevásárolt óriási lufi, szerpentin és girland mennyiséget, a csillivilli Happy New Year feliratot a színpad fölé és a két színes égősort a színpad előtti korlátra és a DJ pultra. Nomeg, a technikus segítségével a plusz lámpákat a tánctérre, ami -mivel a Vörös elsősorban inkább koncerthely és nem bulikra lett kitalálva- alapjáraton nincs igazán bevilágítva. Aztán persze még így sem sikerült mindennel végezni, így amikor kilenc után nem sokkal elkezdődött a beengedés mi még bőven az utolsó simításokat végeztük, de végül csak helyre került minden. Zeneileg a buli legeleje meglehetősen eklektikusra sikeredett, volt ott retró régiségtől, jazzes hip-hop-on át a hardcore technoig minden, de ez amúgy is inkább csak olyan bemelegités volt addig míg elfogy a sor a lépcsőnél és  ruhatárnál, aztán valamikor a BBS szám környékén kezdtek beindulni jobban a dolgok. A Shibuya-kei vonal (Plus-tech, Eel), ami általában elég jól szokott működni a vegyesebb, bulizósabb japán zenékre koncentráló Nippon Groove bulikon, most valahogy nagyon nem feküdt az embereknek, így inkább gyorsan vissza is álltam a pop-rock-rnb zenékre, amiket aztán Ji KPop-CPop ezzel-azzal keverve vitt tovább.

Míg Ji ügyködött a pult mögött én fejvesztve fel-alá rohangásztam és a technikussal együtt próbáltuk belőni a tánctértől eléggé elszeparált külső bár és ücsörgős szekcióban levő hangfalakat, hogy oda se csak valami elhaló hangfoszlányok szűrődjenek ki, de ezt végül csak később, már éjfél után sikerült megoldani. Mindeközben, háromnegyed tizenkettő körül Ji bejelentette, hogy meg
lehet rohamozni a bárpultot az akciós pezsgőért, így mire közeledett az éjfél már mindenki kis müanyagpohárkákkal szaladgált fel-alá a nagy pillanatra várva. Az év, még a Könyvtár klubban, a Buck-Tick féle Galaxy-val kezdődött és most stílusosan azzal is végződött, majd mivel az idővel kicsit elvesztettük a fonalat, több óra infói alapján igyekeztünk a lehető legpontosabban megtippelni, hogy mikor is kellene elkezdeni visszaszámolni. De végül sikerült kb. belőni a pontos időt és éjfélkor kitört az üdvrivalgás, nomeg a koccinás, taps, puszi-puszi, buék áradat. Közben halkan egy kis minimal-noise küttyögött a háttérben, majd mikor lefutottak az újév-ünneplés első körei, újra indult a zene... az AnCafe féle Nyappy 4-el. Pedig egyébként capsule lett volna, csak a nagy ünneplés közepedte a CDk is összekeveredtek, de jó volt ez így is, igazából passzolt ez is oda, meg azért következőnek csak befigyelt a more more more. Ezután egy nagyobb electro / RnB blokk, némi KPop-al egy kis ezzel-azzal keverve, majd pedig egy kis rockosabb kitérő következett. A kinti hangfalakba is ekkoriban sikerült életet lehelni végre, ami után páran azon a részen is elkezdtek táncikálni és általában is ekkor uralkodott el úgy igazán az ünnepi partihangulat. Ami annak ellenére kitartott zárásig, hogy lényegesen kevesebben voltunk, mint előző évben: akkor nagyjából 260-an jöttek el, most "csak" szűk 180-an. Igazából fene tudja mi miatt... az biztos, hogy ide csak a törzsközönség jött el, míg a Könyvtár klubban több volt a "külsős", de ez önmagában biztos, hogy nem okozott ekkora különbséget. Szóval ez rejtély marad, de a lényeg, hogy ezt a hangulaton nem lehetett érezni, és így, relatíve kevesen is nagyon jól belaktuk a kicsicsázott klubot.

     

A különleges alkalomnak köszönhetően a zárást is elhúztuk még a szokásosnál is későbbre, így csak fél hat fele került be az aktuális levezető számocska, valamint az emberek sem kezdtek olyan hamar hazaszállingózni, mint máskor. Még összeszedtük a dekordolgok újrahasznosítható részét, majd szépen lassan mi is elindultunk hazafele, nomeg bele az új évbe. 2009 kicsit felemás lett a mi szempontunkból: volt ismét egy rakat jól sikerült buli, valamint három, nem mindig túl sikeres, de a közönség és a zenekarok számára is abszolúte pozitív emlékként megmaradt koncert (detroit7, Ra:IN, Black Love Fantom), ellenben egy-két fontos, egyes esetekben már évek óta meglevő tervet sajna végülis nem sikerült megvalósítani. De majd igyekszünk pótolni ezeket is most, az új évben, amiről annyi már így, január közepén is tudni lehet, hogy itthon minden eddiginél mozgalmasabb lesz japán zenei szempontból, remélhetőleg sok, nagyon kellemes meglepetéssel. Szóval utólag is köszönet mindenkinek aki eljött, nomeg persze mégegyszer boldog új évet mindenkinek.

Klikk a nagyobb verzióért:

Kapcsolódó linkek:
Kék Yuk/Vörös Yuk

Nippon Groove @ MySpace (a galéria részben az összes korábbi party flyerével)

Tracklista:

*Case
Cycheouts-PE vs Sakura
Gagle-Eastern Voyage
Dev Large-Beat Down -Lost Tape From '92 Mix-
Grooveman Spot-1234 feat. Jeru The The Damaja
Orange Pekoe-Sweet Movie (Sunaga T. Experience Remix)
Pinky To Killers-koi no kisetu
Sugar Mama-choritsu
Cicala Mvta-shi chome
DJ Sharpnel-Puriny Squad
Boom Boom Satellites-Six Forty Five
Ikemono-gakari-Blue Bird
Kat-Tun-12 o'clock
Plus-Tech Squeeze Box-Test Room (demo track)
Eel-Jump
Aira Mitsuki-sayonara Technopolis
Koda Kumi-Last Angel feat. Tohoshinki
Hangry & Angry-Kill me Kiss me
The GazettE-Swallowtail On The Death Valley
The Telephones-Monkey Discooooooo
Sherbets-Mad Disco
Aural Vampire-Vampire Ecstasy (Remixed by Kohki from Destruct System)
Ayumi Hamasaki-Sparkle
Namie Amuro-Copy That

*Ji
Anna Tsuchiya-Virgin Cat
DJ Ozma-chou!
1TYM-What You Gonna Do?
DBSK-Oh
Lexy-Rush
Tank-
Super Junior M-Super Girl
Iosys-Doll Gabber
Yousei Teikoku-Last Moment
Buck-Tick-muma -The Nightmare-
2NE1 & Big Bang-Lollipop
hide-Dice
Duke-Party Tonight
Dir en grey-Mask
Mr. Miyagi-We Gonna Give You The Lesson

*Case
Buck-Tick-Galaxy

***2010***

Toshimaru Nakamura-No-input Mixing Board 01
An Cafe-Nyappy in the world 4 ~hannya kakyou no Theme~
Capsule-more more more
The Lowbrows-Stay Faceless
FACT-hate induces hate (Dexpistols remix)
MEG-Love Letter (ajapai remix)
DBSK-Mirotic
Namie Amuro-Fast Car
Hiromi-Yes
Koda Kumi-Bling Bling Bling feat. AK-69
Super Junior-Sorry, Sorry
Art-School-Illmatic Baby
T-Ara-Bo Peep Bo Peep  (Riverside!)
Rain-Rainism
The Lowbrows-Papa's Got A Brand New Pigbag
Aqua Timez-Velonica
Alice nine-Velvet
9mm Parabellum Bullet-Supernova
Maximum The Hormone-koi no Mega Lover
Versailles-Zombie
LM.C-Bell the Cat
Aural Vampire-Transcrypt
Ayumi Hamasaki-M (Above & Beyond Remix)
Capsule-Jumper
Shinichi Osawa-Electro411
Anna Tsuchiya-Crazy World (FPM Hyper Society mix)
Girls' Generation-Chocolate Love (Retro Pop Ver.)
BoA-Look Who's Talking
Namie Amuro-Put 'Em Up

*Ji
Lee Jung Hyun-Vogue Girl
Girls' Generation-Gee
Big Bang-This Love
Teriyaki Boyz-Tokyo Drift
G-Dragon-The Leaders feat. Teddy, CL
DJ Doc-One Night
G-Dragon-Heartbreaker
Tomohisa Yamashita-daite Senorita
Kat-Tun-Keep The Faith
Big Bang-Strong Baby
One OK Rock-karasu
The GazettE-Cockroach
Merry-kubitsuri rondo
Glay-Global Communication
AnCafe-Maple Gunman
Big Bang-LaLaLaLa
DBSK-Rising Sun
Big Bang-Crazy Dog
U;nee-Go
TM Revolution-Resonance
Big Bang-Stylish
Caramell-Caramelldansen
Mucc-saishuu ressha
Miyavi-shindemo Boogie Woogie
Shinhwa-Oh!
NEWS-sayaendo
Gackt-Vanilla
Rip Slyme-Super Shooter
Deathgaze-Abyss
Gazette-Hyena
Phantasmagoria-Neo Ark
X-I'll Kill You

*Case
Alice nine.-Rainbows
Cardz And ENA-Hinotama-Boy (VIP Remix) feat. DJ Ken-One
Skream & Cluekid-Sandsnake (Goth-Trad remix)
ajapai-What Do You Hear? - Original Mix
Capsule-MUZiC
She-Atomic
Namie Amuro-Wild
DBSK-Purple Line
Koda Kumi-show girl
Super Junior-Don't Don
DJ Ozma-Age Age Every Night
Kat-Tun-Gold
Captain Funk-Twist & Shout
f(x)-Chu
Gazette-Filth in the Beauty
Dir en grey-Raison d'etre
T-Ara & Supernova-TTL Listen.2
One OK Rock-Keep It Real
Kiyoharu-Room
Anna Tsuchiya-Rose
Wonder Girls-So Hot
Koda Kumi-D.D.D. feat. SoulHead
Lisa-God Sista
Asian Kung-Fu Generation-haruka kanata
Makoto Karukaya-Family Plan