MaKo:
Ahogy Case is rámutatott, azért van hagyománya a külföldi fellépőknek is. Többször kifejezetten azért hívtak meg külföldieket, hogy közelebb hozzák őket a japánokhoz, meg hát ugye emeljük az ünnep fényét (mondjuk Susan Boyle-lal

).
Amit én nem értek, az az, hogy ilyen előélet (volt már rá példa, a japánok szeretik a k-dramakat, és most feljövőben van a koreai zene Japánban) miért nem fér be, valami szaftos kis koreai előadó? Merthogy a vérfrissítés kellene.
Case: Nos igen, a Laruku várható volt, mondjuk elég lol egyébként is, hogy milyen találgatások előzik meg a Kouhaku-t, komolyan, jó, hogy nem fogadást kötnek rá.
Én továbbra is úgy vélem, hogy a háttérben dőlt el, hogy nem hívtak meg valami új koreai bandát, bár, ha a Tohoshinkiék háza táján nem lett volna balhé, szvsz idén is ott lettek volna. (Igen, tudom Tohishinki, kiveséztük.)
A tehetség meg... szerintem az EXILE a legrosszabb... én azt a jelenséget nem tudom megérteni. A többiekről meg már kifejtettem a véleményem.
Olyan kis lelakott esztrádműsor jellege van az egész Kouhakunak, ami valahol bájos, sőt, nekem nagyon bejön, de annyira látom magam előtt, ahogy kibújnak az NHK Hallból, és valami rendesen megközelíthető, nagyobb, mondjuk 10000 fős helyen igazi show-t csinálnak belőle. A szavazás körüli mizéria is idegesítő, hogy kb. minden évben kitalálnak valami hülye új szabályt, hogy menjen a szavazás... eh
A japánok valahol a Kouhakuval is bizonyítják, hogy mennyire nincs ráció abban, amit csinálnak.