Case wrote:
ez meg egy kurvajó cikk / elemzés az online trollokról néhány egyébként is nagyon helytálló megállapítással.
Azért az utolsó bekezdés eléggé rémesen hangzik. Az internet teljes értelme elvész azzal h kiadjuk magunkat, ráadásul nincs az az isten h én személyi számot kiadjak egy bárki által használható és fel is törhető rendszerben.
Az illegális fájlcsere eltörlésére vonatkozó mondatra meg csak annyit h nagyon kíváncsi leszek, a jelenlegi helyzetből mi lesz a kiút, mert eddig semmi értelmes ötlet nem látott napvilágot az elmúlt 10 évben, ami megoldásként is alkalmazható lenne. Legalábbis itthon biztosan nem.
Szerintem a kulcs mindenkinél eleve ott van, csak az emberek jelentős hányada nem éri fel ésszel, és nem az internet miatt: a web összes tartalmát emberek hozzák létre, maguknak vagy más embereknek. Tudjuk milyen az ember, internet nélkül is egy okos, de nagy tömegben fanatizálható horda. Ott kellene az egészet elkezdeni, h iskolai szinten, a tantervbe beépítve meg kell próbálni értelmes, felelősségteljes user-eket nevelni a gyerkőcökből. Már általános iskolában. De persze erre nálunk nem sűrűn van lehetőség, ismerve az iskolák ellátottságát és a tanárok felkészültségét ebben a kérdéskörben.
Nemrég láttam egy videót egyik szemináriumon, ahol egy angol általános iskolát mutattak: meghívott óraadó egy IT-s szakember, aki nem csak azt mondja el, miért jó az internet, de azt is h mik a veszélyei. Megtanulnak a diákok logikusan rendszerezni és nem csak zubele alapon böngésznek mint nálunk a lakosság azon részének 90%-a, akiknek van hozzáférésük a nethez.
A hétvége óta foglalkoztat ez a téma, twitteren linkelt valaki egy cikket h egy angol fiú azért lett öngyilkos mert a facebook-on megfenyegették. Már ott szar volt a cikk h mindent az internetre hárított, kiemelve h ez nem az első facebook-os eset blabla, miközben a következő mondatban leírták h a szülei, testvérei, barátai tudtak arról h hónapok óta zsarolják a fiút, de úgy gondolták, majd magától megoldódik.
Akkor most tényleg higgyem is el h az internet tehető felelőssé azért mert öngyilkos lett? Lehet persze kiforgatni és elmondani h "de az elmagányosodás" meg ilyenek, de igazából a school bullying és hasonlók régebbi dolgok mint az internet. Nem a webet védem, mert tudom mien, csak ebből is látszik h az emberek hülyék még arra is egyértelmű összefüggéseket meglássanak vagy h kiálljanak a saját gyermekük mellett. Kihez forduljon szerencsétlen ha a családja leszarja? Nem lehet a felelősséget szervergépek és felhasználók halmazára hárítani.
Megint csak azt tudom mondani: az internetet és tartalmát emberek hozzák létre. Magunknak csináljuk, a mi felelősségünk kellene h legyen. De nem az, mert szokás szerint szeretünk hárítani. Ilyen az ember.