Mona wrote:
Case wrote:
Szerintem a vk azért irreális némileg Japánon kivül, merthogy ez a müfaj nagyon mélyen az ottani kultúránban gyökeredzik, habár szerintem nem igazán a hagyományos kulturában, mint ahogy Mona mondta (habár persze onnan is vannak elemek, mint a speckó énektechnika amit sokan használnak. a nemi jegyek keverése és az egész androgün dolog ellenben imho sokkal inkább gyökerezik a glam-rock-ban, mint a kabukiban, habár sok nyugati szerzö ezt láthatóan nem így látja, de szerintem egyszerüen nem ásták bele magukat eléggé a müfaj kialakulásának körülményeibe). Sokkal inkább van arról szó (mint ahogy
itt is ki van fejtegetve), hogy a japán kultúra azon képessége érezhetö itt is, hogy nagyon hajlamosak arra, hogy külföldi mintákat átvéve és azokat más hatásokkal és a saját kulturájukkal és sajátos hozzáállásukkal keverve valami teljesen újszerüt hozzanak létre. Ez a japán történelem számos pontján észrevehetõ, kezdve az õsi, kínai kulturális, irásrendszeri, megstb behatásoktól a mai napig. Zeneileg legjobb példa erre a visual, nomeg a Shubuya-kei, de szinte minden más müfajban is érezhetö ez a tulajdonság több-kevésbé (az újabb példák közt ott vannak a populáris jazzbandák, mint az Ego-Wrappin', Paris Match, Orange Pekoe, stb, vagy föleg a hip-hop, a kisérleti elektronika és a noise keresztezéséböl születö lenyügözö mutációk.) Node kezdek elszaladni a témától. Csak annyit akartam ezekkel mondani, hogy az egész vk müfaj és a körülötte kialakult szubkultúra valami nagyon, nagyon jellegzetesen japán dolog, ami az országon kivül, a gyökereitöl elvágva eléggé nehezen adható vissza hitelesen és a ti zenekarotok egy olyan kisérlet, amiböl tényleg születhet valami érdekes, mert a koncepció alapban érdekes, habár az egész beinditása sikerülhetett volna némileg összeszedetebben és átgondoltabban is, de nem igazán érzem úgy, hogy magához a visual kei-hez sok köze lenne.
építõ jellegû vita lenne ha ebbe belefolynánk (ilyenbõl is kevés van) de ennek ellenére tartom az állításomat. A glam-ben voltak embrek akik ezt megalkották és lefektették az iránymutató mérföldköveket és az is igaz hogy japán az aki úgy tud lopni mindenhonnan hogy azt késõbb olyan értékes egyvelegként (ötvözve saját kultúrájával) képes prezentálni hogy senki nem vádolja õket plágiummal. Én mindig abba a hibába esem hgy számomra a trú VK az a malice mizer.. a mai nu-metat (vagy extrém metal hogy ne kövezzenek meg) irányokkal átitatott VK-ként aposztrofált zenekarokat nem tartom annak ( a dirut sem). És a MM erõs színházi párhuzammal rendelkezett. Én ebbõl indulok ki ezért eröltetem a kabukit... ettõl függtelenül igazad van. Az már csak nézõpont kérdése hogy ki melyik oldalt eröltetei(glam,kabuki). A lényeg azonban változatlan: az egyedülálló kultúrális jegyek nem teszik lehetõvé ezeknek a stílusoknak a hiteles prezentálását japánon kívül.
Nah, akkor áthozva a másik topicból, folytassuk itt a csevegést erröl..
Szerintem az egész kabukis félreértés, amit a nyugati, a témával foglalkozó újságírók emlegetnek, onnan ered, hogy nem nagyon nézik meg azt, hogy hogyan kezdödött ez az egész japánban, hanem az elsö benyomásokból vonnak le következtetéseket. Az elsö benyomás meg általában mondjuk a Malice, nomeg olyan kimonóban szaladgáló zenekarok, mint az Onmyoza vagy a Kagrra. Közben ehhez az egész nagyon teátrális, egyes esetekben részben a tradicionalis kulturaban gyokerezo dologhoz az elején abszolúte semmi köze nem volt az egésznek. Eppen ellenkezoleg: akkor volt egy halom fiatal, aki oda volt az amcsi és európai hair-metal, meg glam-rock bandákért és valami olyasmit akart csinálni és gyakorlatilag szinte egy-az-egyben vették át a külföldi receptet, csak (jó japán szokás szerint) csavartak rajta egy kicsit és bizonyos dolgokat még szélsöségesebben csináltak, mint a példaképek (gondoljunk csak az X-Japan-os hajakra..

). Es ezt az egész androgün, nöies kinézet is alapban a glam vonalról jött és a korai X, meg a többi akkoriban aktív banda videói és képei nem sokban tértek el mondjuk egy Mötley Crüe, vagy Hanoi Rocks cucctól. Aztán ugye a '90-es évek elején jöttek az egyéb hatások, föleg a goth/dark-rock vonal felöl (ahol megintcsak nem újdonság az androgün kinézet), meg a mindenféle egyéni ötletek (habár a személyes teóriám szerint a Malice Mizer a Wink pop-lány-duó egy PV-jéböl szedte szinte minden ötletét... xD [ez persze baromság, de az a PV akkoris tökolyan.. xD']) és ebböl alakult ki az ami a mai vk cuccok alapja, de nagyon kétlem, hogy volt akárki akkoriban, akinek megfordult volna a fejében az egész kabuki téma, vagy bármi ami a tradicionális japánnal kapcsolatos, leszámítva persze egy-két random, ilyesmi vonalon mozgó fotózást. A Malice nagyszabású szinpadi showmüsorainak is sokkal inkább volt köze valami horror-szinházhoz, mint akármihez ami akárcsak távolról is emlékeztetne a kabukira. Az elsök akik igazán tudatosan kezdték el bevinni a japán kulturát a visual vonalba, azok az eroguro/angura bandák voltak akik viszont csak 1999/2000 fele bukkantak fel, meg akikröl a kedves cikkírók elöszeretettel el is feledkeznek, pedig...! (ahh, meg kellene már írni a kiegészítést a JRock történeti cikkecskéhez.. v__v)
Persze a több énekesnél (Kiyoharu! xD) nagyon feltünö fura énekstílus tényleg a hagyományos énektechnikákon alapul, de ezt leszámítva szerintem szinte nulla valóságalapja van ennek a tradicionális hatás dolognak, amit annyira eröltetnek egyes cikkírók (mint pl. a nemrégiben megjelent német vk magazin is tele volt kabukival meg gésákkal, de ez imho csak a külföldiek tipikus misztifikációs kényszere miatt volt, ami mindig elöjön, ha Japánról van szó. ^^)