(Posatkoltseg nem szamit bele elvileg!!! Ha beleszamitjak, akkor lehet szolni.)
Az alap, hogy van 3,5% vam és persze 20% AFA. Ezeket kozul csak akkor kell barmelyiket fizetni, ha, ha az adott tetel meghaladja a 10Eurot. Tehat, ha a csomag erteke nem haladja meg a kb. 12500 ft-ot nincs se vam, se AFA, kb 12500-72000-ftig nem kell kifizetni a vam-ot, viszont a 20% Afa-t igen. Efolott pedig mindkettot. Termeszetesen erre meg jon a kezelesi koltseg, ami nekem meg nem volt ketszer egyforma, de sosem haladta meg az 1000 ft-ot. Ha vmit rosszul tudok, vagy valtozott mostanaban javitsatok legyszi ki!
Ha az embernek nincs szerencseje, és megfogjak a csomagját, akkor joesetben kap egy értesítot, hogy vamaruja erkezett, faradjon be erte a csodas Orczy teri epületbe. (vagy kuldjon vamolasi megbizast faxon es akkor egyszercsak kiviszi a postas. Ellenketzo esetben, ha a vamhivatal nem tart igenyt a csomagra (!), akkor visszakuldik a feladonak...stb stb) Orczy terre vinni kell az ertesítot és szemelyit legalább. Itt aztan ablakrol ablakra jarva egyszer csak az ember hozajut a csomaghoz
Na most en jartam ugy hogy meg a postakoltseget is beleszamitottak a csomag ertekebe, de ugy is hogy 20%-al kevesebbet, mint az aru erteke volt. (postak. nélkül). Tehat fogalmam sincs erre milyen szabaly van, talán csak az, milyen kedve van a vamosnak, vagy epp milyen jo volt matekbol... (Legutobb meg megkerdezte, beleszamitsa-e a postak.-t is.

Hat persze ha valaszatni lehet akkor szamitsa bele meg a gyartasi koltseget is, mert imadok sokat fizetni nekik....)
Az hogy melyik csomagot tartjak vissza, szeirntem nagyreszt veletlenszeru. Amiket en tapasztaltam.: YesAsia es DVDFromKorea csomagjait soha nem vamoltak meg. HMV-seketl elvetve igen. Amazont eleg gyakran. Viszont elofordult, hogy ugy vamoltak meg egy csomagunkat, hogy azt egy maganszemely kuldte, kibontott gyerekruha volt benne szamla neklkul. Azt mondtak a vamon, hogy ok megbecsultek az arat es ugy kell fizetni o__O Ilyen is van. Lehet hivni a fonokot, ha vkinek van ideje/turelme hozza, de szeirntem tuti van erre vami gusztustalan szabaly es megtehetik... Szoval elvileg szamit hogy van e benne szamla, gyakorlatilag meg ha vkinek nem tetszik, "azt csinal amit akar". (kis tulzassal) Szerencsere az azsiai zenek/filmek nem erdeklik se a vamosokat se a postasokat
Hirtelen ennyi jutott eszembe ha vkinek van kerdese hajra, ha tudok, valaszolok ra ^^