Kamijo (Versailles) interjú - 2010 július 11


Kamijo-val, a Versailles énekesével a zenekar budapesti fellépése előtt ültem le beszélgetni egy szűk negyed órára, hogy megtudjak ezt-azt a zenekar múltjáról és terveiről.

Case (SoundOfJapan.hu / Mondo): Mondo: Ez a zenekar második európai turnéja, vagyis mostanra jópár országot és várost végigjárt már. Mi az általános benyomása a kontinensről?
Kamijo: Mindenhol nagyon meleg van! (felnevet) Komolyra fordítva a szót, nagyon tetszik Európa, teljesen más a hangulata, mint Japánnak.

Case: A mostani turné alatt volt idő városnézésre?
Kamijo: Igen, szerencsére több városban is jutott rá idő, sőt, még a versaillesi kastélyba is sikerült ellátogatni.

Case: Most először járt ott, ugye? Hogy tetszett?
Kamijo: Igen, igen, most először és az igazat megvallva, a könnyeim potyogtak, olyan gyönyörű volt.

Case: Ha már a kastélynál tartunKamijo: honnan jött annak idején az ötlet a zenekar névválasztáshoz?
Kamijo: Ez igazából Hizaki ötlete volt, de nagyon jó választásnak bizonyult, mivel tökéletesen passzol a zenekar stílusához.

Case: Már tegnap koradélután megérkezett a zenekar Budapestre, így itt is volt idejük körbenézni egy kicsit. Mik voltak a benyomások a városról?
Kamijo: Sajnos nem éreztem magam túl jól tegnap, így nekem kimaradt a városnézés és a vacsora a többiekkel, inkább csak beugrottam egy közeli kis japán étterembe enni valamit és utána mentem is vissza a hotelbe pihenni, hogy ma a maximumot tudjam nyújtani. De a többiek voltak kint a városban és mindenkit lenyűgözött a szépsége. Teljesen feltöltődtek tőle energiával és már nagyon várják az esti koncertet is.

Case: A Versailles szövegei minden lemezen egy téma, egy koncepció körül forognak. Mi az idén megjelent új album, a Jubilee fő témája?
Kamijo: Most az öröklés témája körül forgott az album és a múltból a jövő felé való továbblépésről szólt.

Case: Az első két album, a Lyrical Sympathy és a Noble megjelent Európában is, a Jubilee viszont egyelőre nem. Van esély arra, hogy később ezt is kiadják majd?
Kamijo: Nagyon szerettük volna, ha az elődjeihez hasonlóan ez is megjelenik, de sajnos nem jött össze a dolog. De nagyon reméljük, hogy a legközelebbi albumnál megint sikerül majd megoldani a kiadást.

Case: A turnén a basszusgitárosi posztot betöltő Masashi csak ideiglenesen marad a zenekarral, vagy esetleg állandó tag lesz idővel? És, hogy esett rá a választás?
Kamijo: Csak support tagként tart velünk, de nagyon elégedettek vagyunk vele. Egyébként pedig egy Cosmo nevű kis csapatban zenélt május környékéig, valamint... hmm... ismered a Malice Mizert?

Case: Persze, természetesen!
Kamijo: Az ő volt gitárosuk ugyebár Közi és Masashi az ő kisérőzenekarának is oszlopos tagja, azután is lesz pár közös fellépésük, hogy visszaértünk Japánba.

Case: Ön a Versailles mellett egy független lemezcégnek, a Sherow Artist Society-nek is a főnöke, viszont a korábban oda tartozó együttesek vagy feloszlottak, vagy átszerződtek nagyobb kiadókhoz. Ezek után mik a további tervek a céggel, várható, hogy új zenekarok kerülnek majd a régiek helyébe?
Kamijo: Persze, vannak terveim a kiadóval, de új zenekarok nem lesznek, helyettük inkább szólóelőadókat szeretnék felkarolni, akár Japánon kívűlről is.

Case: És milyen stílusú előadókat keres? Olyanokat akik valamennyire passzolnak a Versailles által is képviselt irányvonalba?
Kamijo: Nem, nem, a Versailles egy külön világ, a kiadóhoz teljesen másfajta előadókat szeretnék találni, egyedi, saját koncepcióval és stílussal.

Case: És mit hoz a Versailles számára a jövő, merre halad majd tovább az együttes zeneileg és koncepció szempontjából?
Kamijo: Ez még alakulóban van, de az biztos, hogy a mostani európai turnén magunkba szívott új élmények és tapasztalatok is hatással lesznek majd ránk.

Case: Nemrég, első ízben, Dél-Amerikába is eljutottak pár koncert erejéig. Milyenek voltak az ottani tapasztalatok?
Kamijo: Szerencsére jól sikerült a turné és a legemlékezetesebb talán az volt, hogy mennyire hatalmas koncerttermekben lépthettünk fel.

Case: Egy kicsit visszakanyarodva Japánhoz: Mi a véleménye a mostani visual kei színtérről?
Kamijo: Jaj, ne! Inkább ne is beszéljünk erről... rémes! A legtöbb zenekar mögött nincs semmi igazi koncepció... olyanok mintha sorozatgyártásban készülnének.

Case: Szóval a kilencvenes években, a Luna Sea, Malice Mizer és társaik idejében jobb volt a helyzet?
Kamijo: Oh, persze, sokkal.

Case: Korábban a volt Moi dix Mois énekes Juka-val és a szólóénekes Kaya-val közösen volt egy Node of Scherzo néven futó mellékprojektje. Tervez valami hasonlót a jövőben?
Kamijo: Nem, nincs tervben semmi szólómunka vagy side-project, csak a Versailles-ra szeretnék koncentrálni mostanában.

Case: Köszönjük az interjút és sok sikert a koncerthez.

(Az interjú eredetileg a Mondo magazin 2010 augusztusi számában jelent meg.)