Animecon & 1.Sound Of Japan Party

2003~November~22

Marco Polo Club (Bp. Nyár u. 6)

DJ: Case

 

Az év legsűrübb hétvégéjén, a pénteki Hocico (mexikói electro-industrial, yey!) koncert és a vasárnapi bécsi Melt-Banana fellépés közé beékelve került megrendezésre egy langymeleg késő-őszi napon a második magyar Animecon és utána a soundofjapan.hu első saját partyja.

click!A con szerencsére minden szempontból hatalmas előrelépést jelentett az első, rémálomszerű salgótarjáni kaotikus valamihez képest. Ugyanúgy mint ott, az animecon most is egy másik, nagyobb rendezvény keretein belül lett megrendezve. A házigazdák most a Deltavision RPG fanatikusai voltak és szerencsére ők sokkal jobban értették a dolgukat mint az amatőr Hungaroconos társaság. A animés részt szervező Magyar Anime Társaság szintén kitett magáért és ennek köszönhetően többé-kevésbé zökkenőmentesen ment minden. Kisebb problémák azért becsúsztak itt-ott, de szerencsére semmi komoly és ami volt az is meg lett oldva gyorsan.

Ugyanúgy mint az első con-on, a japán zenei téma itt is külön részt kapott, az egyébként kétnapos rendezvény első napjának záróprogramjaként. Az eredeti tervek szerint du. öt órától Mufurc ismételte volna meg a Salgótarjánban is elhangzott JRock előadást (amit ott egyrészt a település világvégi, vidéki jellege miatt kevesen hallottak, másrészt az esemény elképesztő szintű szervezetlensége miatt nem is sikerült teljesen úgy ahogy akartuk) utána pedig a maradék időben, a hétórás programzárásig zenei videókból lett volna egy hosszabb válogatás.

Az előadással kapcsolatban most jóelőre szépen el lett minden tervezve, azonban pár nappal a con előtt jött az előre nem látható probláma... Mufurc lebetegedett és így kénytelen volt az egész rendezvényt úgy ahogy van kihagyni. Kis habozás után végülis úgy döntöttem inkább megtartom én az előadást minthogy elmaradjon, habár tudtam, hogy felkészülni nem nagyon lesz már időm normálisan, mivel a videók és a partyra szánt zenék összeválogatásával is el voltam csúszva kissé. A Mufurc által összerakott képanyagot még kiegészítettem egy-két dologgal, hogyha más nem legalább az lekösse a közönséget és némi aggodalommal vártam a szombatot.

click!Így jött el a nagy nap, mikoris koradélután, még az elöző esti koncerttől zúgó fejjel elszaladtam a con helyszinére, a Városliget melletti Radnóti Gimnázimuba felmérni a terepet. A profi beléptető-rendszer és a tágas, emberektől nyüzsgő helyszin már önmagában bíztató volt, de akkor nyugodtam meg végleg mikor megláttam az animés rendezvényekre fenttartott termet. A hatalmas teremben, ahol úgy bő kétszáz ember lehetett, éppen a Aoianime által szervezett Anime Music Video verseny folyt szép nagy, mindenhonnan jól látható kivetitővel és nagyszerű hangosítással. Körbejártam a helyszint (melyet nagyrészt Star Trek/Star Wars/Fantasy cosplayesek és kis dobókockákat hajigáló szerepjátékosok népesítettek be), kiragasztgattam pár plakátot az esti buliról és a szervezőktől megtudtam, hogy kis csúszásban van a program, tehát úgy készüljek majd, aztán   rohantam is vissza haza befejezni a képek és videók összepakolását.

A terem az AMV verseny alattMikor fél öt fele visszaértem megtudtam, hogy a program mostanra még nagyobb csúszásban van, ráadásul a direkt ilyen esetekre meghagyott szünetbe a házigazdák beszerveztek valami Vampire RPG (RPG = Role Playing Game = szerepjáték) előadást. Szerencsére a négyre tervezett, a Slayers animéről szoló előadást át lehetett csúsztatni a következő napi programba, így nem sokkal öt után el tudtuk kezdeni átmásolni a gépre a képeket és videókat, miközben az AMV verseny alatti teltházból megmaradt kb. 100 néző türelmesen várakozott. Míközben a jókora adattömeg átkúszott a CDkről a MAT-vezér Einon gyorsan elmagyarázta, hogy hogyis működik a kép és videónézegetés a napközben megnyekkent Windows helyett használatos Linux alatt.

Buck-TickOlyan húsz perccel öt után kezdődött az előadás rövid előzetes szabadkozás után, amire szükség is volt sajnos. Az időhiány miatt igencsak kapkodva összeállított jegyzetek nem igazán bizonyultak használhatónak, így inkább a képek alapján haladva mondtam el, hogy mi is az a JRock, meg hogyan is fejlődött ki és változott az éveken keresztül és habár végülis minden fontos dolog meg lett említve, nem igazán hiszem, hogy túlzottan összefogott és végiggondolt hatása lett volna az egésznek, amiben az is közrejátszott persze, hogy soha nem tartottam még hasonló előadást semmilyen témáról.

Mikor végre az utolsó mondatból is kikavarodtam valahogy nagynehezen, egy-két perc szünet és a géppel történő bogarászás után jöttek a program második felét képező videók.

Szerencsére amilyen felemásra sikerült az előadás, olyan jól sikerült a videós rész. Sajnos a csúszás miatt a tervezettnél jóval kevesebbre jutott idő, de szerencsére sikerült olyanokat kiválogatni az ottlevő bőséges választékból amik nagyon bejöttek a közönségnek és ott is és azóta is sok pozitív visszajelzés volt és többen mondogatták, hogy ez-vagy-az a klip/szám milyen jó volt. Először az előadás témájához kapcsolódva, JRock/visual-kei PVkből volt egy kisebb, remélhetőleg eléggé reprezentatívra sikerült válogatás, majd az utolsó pár klip a japán zenékről próbált adni valami általánosabb képet. Ez a második blokk a legismertebb japán DJ, Ken Ishii klasszikusával, az Extra-val kezdődött, ami annak idején minden létező nemzetközi videódíjat besöpört forradalmi képi világával (a klippért egyébként az anime mestermű Akira készitői felelősek) és mely még manapság is gyakran felbukkan a zenei tvken. A program a japán hiphop csapat, a RhymesterRhymester teljesen őrült videójával folytatódott, amit az idei év egyik legjobb klipje/dala a Go!Go!7188 ruriro című kis remeke követett. A következő darab a szintén anime vonatkozású, az FLCL sorozat betétdalaként is ismert Ride on shooting star volt a The pillows-tól, és mivel már csak percek voltak hétig ez egyben sajnos az záróklip is volt. Kár, hogy nem maradt másra idő mert még rengeteg jobbnál-jobb videó volt ott, de a következő Animecon alkalmával reméljük azokra is sor kerül majd. Ez a con már minden szempontból sokkal profibb volt mint az első és sikerült a szervezőknek egy tényleg komolyanvehető eseményt összehozniuk, vagyis ha a következőt is sikerül ilyen szinvonalon tartani és ami nagyon fotos jobban behírdetni a nagyközönség és a médiák felé is (mivel erről a mostaniról mindenki tudott akiket érdekel az anime téma, de más úgy nagyjából senki) akkor talán végre tényleg beindul itt valami anime/manga téren.

Ken Ishii-ExtraA lejátszott videók sorrendben a következők voltak:

Luna Sea-Rosier
Malice Mizer-Beast Of Blood
Buck-Tick-Speed
Baiser-Angel
Sads-Nightmare
Ken Ishii-Extra
Rhymester-genkin ni karada wo hare
Go!Go!7188-ruriro
the pillows-Ride on shooting star

click!A con szombati programja ezzel véget ért, a nap viszont sokunknak csak ekkor kezdődött igazából... Még néhány hónapja, mikor először szóba került, hogy lesz újra animecon jött a logikus ötlet, hogy csakúgy mint lent Salgótarjánban most is jó lenne csinálni a zenei előadás utánra egy partyt. Mivel a con-nak otthont adó gimnázium ilyesmire nem volt alkalmas, más helyet kellett keresni és természetesen felvetődött, hogy a JRock/Visual bulik helszineként már bevált Marco Polo Clubban kellene tartani a dolgot. A klub pénteki goth/industrial bulijainak egyik főszervezőjének, Ninth-nek segítségével sikerült is megszerezni a helyszínt, ahol szerencsére a korábbi bulikon igencsak komoly problémákat okozó CD-lejátszó probléma is megoldódott végre valahára és a most már végleges új felszerelés gond nélkül vitte az írott CDket is. Most, ellentétben az eddigi, szigorúan a JRock/Visual vonalra koncentráló bulikal sokkal szélesebb, rengeteg műfajt felölelő zenei választék lett betervezve, az egyetlen feltétel a táncolhatóság volt. Szerencsére, köszönhetően a Japánban készülő hihetetlen mennyiségű jobbnál-jobb zenének volt bőven miből válogatni, így egy hatalmas CDkupaccal érkeztem meg a klubba negyed kilenc körül.

Este tízig egy Supersonic nevezetű zenekar játszott és utánuk volt miénk a terep. Ebből némi probléma is adódott, mivel a közönség bő tucatnyi idejekorán érkező tagja még a szinvonalat tekintve a nevével szöges ellentétben álló zenekart támogatta a belépővel, dehát annyi baj legyen, majd legközelebb előrelátóbban szervezünk. Jóval kevesebben jöttek el mint azt előzetesen várni lehetett, mivel sokan utolsó pillanatokban lemondták, vagy meggondolták magukat, de így is 45-50en voltunk, plusz a szokásos a klub feletti hostelből letévedt turisták, ami azért nem egy rossz eredmény.

Mivel nagyrészt a JRock/Visual rajongók jöttek el ezért a zenei fővonal is ez maradt, de bőven akadt más is és minden előre beigért műfaj legalább egy-két szám erejéig képviseltette magát. Kezdésnek Towa Tei második albumáról szólt egy nagyon durva drum'n'bass remix, majd a Malice Mizer gekka-ja jött volna, de ez sajna techikai okokból félbeszakadt, mert eddigre nyilánvalóvá vált, ami az első dal alatt is igencsak gyanús volt már, miszerintishogy valami baj van a hanggal és borzasztó recsegősen szól minden. Szerencsére még ott volt a klub hangtechnikusa és rövid keresés után meg is találta a hibát. Csak egy kis kapcsolót állított el valami okos a keverő hátulján és aztán elfelejtette visszaállítani. A gekka félbeszakadása miatt szomorkodó Malice fanokat a Bel Air-el próbáltam vigasztalni, majd jött a többi kedvenc... Buck-Tick, Siam Shade, X, valamint B'z a cosJPop szép számban jelenlévő csapatának külön kérésére, azután kezdődött a kisérletezgetés a rock-on kívüli műfajokkal... A Do As Infinity fukai mori-ját még ismerte mindenki, köszönhetően az InuYasha animének, azonban a Chappie már mindenkinek újdonság volt, de szerencsére telitalálatnak bizonyult. A hihetetlenül pörgös Shibuya-kei darab mindenkit a tánctéren tartott és heves ugrálásra és spontán körtáncra ösztökélt. Ezután egy klasszikus goth-rock darab következett, majd pedig visszatérés a JRock vonalhoz.

Ez így is ment jóideig... néhány JRock kedvenc, köztük a múltkori hiányosságok pótolva sok X, hide és Buck-Tick, majd egy kis JPop, ésatöbbi. Olyan éjfél környékéig bírta a többség a tempót majd beállt a szokásos 'ücsörgünk a ruhatárban és a bárban és csak akkor táncolunk, ha olyan van amit szeretünk' dolog, de most csöppet sem volt zavaró, egyrészt mert sok közkedvenc ment és ezzekkel egészen a party végéig sikerült mindig megtölteni a táncteret, de különben is többen maradtak a teremben a nem ismert számok alatt is, néhányan pedig, egészen hihetetlen állóképességgel gyakorlatilag végigtáncolták az egész bulit, talán ha 5-6 szám volt amit nem. Nekik külön köszönet a lelkesedésért. :)

Ôk még a sokszor nagyon vad stílusbeli váltásokat is simán vették, mindenféle elképesztő, spontán tánckoreográfiákat kiagyalva... Eve of Destiny electro-industrialja után őrült Shibuya-kei pittyegés, a Vidoll egyik legsúlyosabb dala után vidám Ayumi dalocska, Luna Sea után RnB, Dir en grey zúzda után roots-reggae, egy másik Dir en grey dal és egy Gackt közkedvenc közé beillesztett goa-trance, vagy éppen a Siam Shade húzós Jumping Junkie-ját követő enka... Minden akadályt simán vettek. Amire sajnos nagyon nem volt vevő senki az a két próbálkozás volt hiphop zenék felé, dehát ez legyen a legnagyobb baj. Természetesen folyamatosan jöttek a kérések is, hogy mik legyenek még, amiknek próbáltam is eleget tenni. Legtöbben persze kedvenc JRock számikat akarták, vagy éppen egy-két JPop darabot, de legnagyobb örömömre volt más is... ketten is voltak akik drum'n'bass-t kértek, a pénteki MPCs gothklub egyetlen letévedt törzsvendége természetesen a japán goth zenékre volt kiváncsi, míg Ninth reggae-t akart mindenáron.

fanservice part 1A fő visual/JRock fangirlök pedig most minden korábbinál jobban kitettek magukért ruhák tekintetében is (többen is kedvenceiket cosplayelve jelentek meg, ráadásul igencsak jól sikerült cosplayekkel) és a hangulathoz is alaposan hozzájárultak a megfelelő dalok alatt levágott fanservice-el aminek láttán a hostelből lekeveredett német túristák szájtátva katogtatták fényképezőgépeiket.

fanservice part 2Végére még beszúrtam egy Ayumi dalt, majd a Dissecting Table brutális noise/industrialja következett, de a rengeteg nyakatekert műfajváltás után ezeken már meg sem lepődött senki, a legvégén pedig a korábbi bulikban már majd' unalomig játszott, de ettől még kötelező és kihagyhatatlan Beast Of Blood következett, amire újra beözönlött mindenki méltóképpen lezárva az eddigiek között messze legjobb és leghangulatosabb japán partyt.

 

Végül pedig következzék a party igencsak hosszadalmas playlistje:

Towa Tei-BMT (The Dream Team Mix a.k.a Bizzy B. & Pugwash)
Malice Mizer-Bel Air
Buck-Tick-Mona Lisa
Siam Shade-Dreams
B'z-It's Showtime
X-Japan-Dahlia
Do As Infinity-fukai mori
Chappie-The International Chappie's Cheer-Leading Team
G-Schmitt-Catholic
Laputa-Silent on-Looker
L'Arc~en~Ciel-Blurry Eyes
hide-Lemoned I Scream (Chocho-Chip Version)
Utada Hikaru-traveling
Gackt-Speed Master
Glay-More Than Love
Eve Of Destiny-Nervous And Innocence
Plus-Tech Squeeze Box-Early Riser
dream-My Will
Eve Of Destiny-Eve Of Destruction
Tokyo Ska Paradise Orchestra-Boggie's Not Dead
L'Arc~en~Ciel-Taste of Love
X-Japan-Rusty Nail
Ayumi Hamasaki-evolution
Dir en grey-Yokan
dicot-aitsu
Judy And Mary-Happy?
Buck-Tick-Tokyo
Velvet Eden-hamono no koi
hide-Rocket Dive
Guitar Vader-I Love Love You (L.L.S.D Mix)
Losfeld-What's new pussycat? (remix)
Pierrot-Mad Sky
X-Japan-X
Ming & FS-Me Up
K Dub Shine-Warui Yatsu Hodo Yoku Nemuru
Gackt-Oasis
Siam Shade-Jumping Junkie
Nakazawa Yuko-junjou koushinkyoku
Flare (Ken Ishii)-Curved Sunburst (Yoshihiro Sawasaki mix)
hide-Beauty & Stupid
Merry-Yellow Girl
Metronome-death-chocolates
Vidoll-shasei sankai narcolepsy
Ayumi Hamasaki-Trauma
Kyoko Fukada-kimi no hitoni koyshitru
Gackt-Vanilla
L'Arc~en~Ciel-shinshoku ~lose control~
Malice Mizer-Illuminati
Siam Shade-No! Marionette
Comoestas-Mambo Tango No.5
Pushim-Dancehallic
Dir en grey-[KR]Cube
Dry & Heavy-I'm A Likkle Lioness
Luna Sea-Shine
Double-You Got To
Malice Mizer-chimamirareta kajitsu
hide-Pink Spider
Sex Machineguns-S.H.R. -Sexy Hero revolution-
The GeroGeriGeGeGe-Haruhiko Ash
Sads-Nightmare
m-flo-prism (SUNSHIP VOCAL)
Kagrra-kisen
Chu Ishikawa-The Sixth Tooth
Buck-Tick-Embryo
L'Arc~en~Ciel-DIVE TO BLUE
Shazna-Piece of Love (TV Mix)
X-Japan-Scars
Sugizo-Super Love
Shakkazombie-First Tour feat. Nipps (Kubota Takeshi Remix)
Siam Shade-Black
Dir en grey-Mask
Prana-Alien Pets
Gackt-Lu:na
Ayumi Hamasaki-Surreal
Dissecting Table-Least Mean Square Algorithm for Personality Alteration
Malice Mizer-Beast of Blood

Kapcsolódó linkek:
Magyar Anime Társaság
Deltavision
A partyhoz készült infó oldal (flyerrel és térképpel)