Közi

KHAOS / KINEMA

2003-11-26 / L'in Solite

A Malice Mizer egykori gitárosa, aki a dalszerzés egy részéért is felelős volt a már aktív éveiben is legendává vált zenekarban, a csapat feloszlása óta is folyamatosan új dolgokkal lepi meg rajongóit. Nem sokkal a Malice 2001 év végi széthullása után beszállt Haruhiko Ash mellé a goth-industrialt játszó Eve Of Destiny-be, 2002 decemberben pedig egy Minako nevü hölgy Izayoi no Tsuki című könyvéhez írt sötét hangulatú háttérzenét. Zenei kalandozásain kívül egy saját tervezésű weboldalon és az UV magazinban megjelenő rovatában élte ki művészi hajlamait, sajátos, morbid kis világot teremtve maga körül.

2003 kora tavasszal bukkantak fel az első utalások a websiteon arra, hogy valami nagyszabású dologra készül újra és hamarosan kiderült, hogy egy november végére tervezett dupla szolókislemezről van szó. A kétszer két számot tartalmazó kislemezt persze nagy várakozás előzte meg, habár igazából senki sem tudta, hogy zeneileg mire is számítson. Már Közi Malice időkből származó dalai is igencsak változatosak voltak stílusilag és az azóta kiadott dolgai sem adtak több fogódzkodót a találgatásokhoz. Az Eve Of Destiny-ben Haruhiko Ash a fő zeneszerző, míg az Izayoi no Tsuki inkább állt közel egy filmzenéhez, mint bármihez amit Közi korábban írt. Az igencsak szokatlan dupla-single formátum pedig csak tovább növelte a bizonytalanságot.

Azonban a négy szám végighallgatása után egyértelmüvé vált, hogy miért ezt a furcsa formátum... a két CD zenei világa olyannyira különböző, hogy valóban elképzelhetetlenek lennének egy diszken. A Közi durvább oldalát megvillantó KHAOS két dala valamennyire az Eve Of Destiny-s dolgokhoz áll közelebb, de azoknál kisérletezőbb kedvű, a nyitó ISM például néhol az Aphex Twin/Autechre tipusú őrült-zseniket idéző pörgős, töredezett ütemekkel van aláfestve. A furcsa hangocskákkal és kiszámíthatatlan váltásokkal teletömött dalt Közi nagyszerűen megírt énektémái fogják össze és teszik dallamossá. A másik dalban ellenben abszolút a zúzásé a főszerep: a Cacophony nevéhez illően kaotikus hangözön, durva, torzított énekkel. Ez a szám áll legközelebb az EOD zenei világához, annak legsúlyosabb pillanatait idézve. Míg az ISM félig japánul, félig angolul van, itt az egész szöveg angol és a számhoz illően dühödt... természetesen megspékelve a kihagyhatatlan nyelvtani bukdácsolásokkal.

A KHAOS kemény ütemei után különlegesen nagy a meglepetés mikor meghalljuk a másik single, a KINEMA dalait. A lassú, álomszerű bevezető után beinduló Promenade elbűvölő kis szerzemény és a négy dal közül ez idézi talán leginkább a Malice-es időket. A Brise és hasonló imádnivaló darabok mellett ami nekem még beugrott róla az a volt Guniw Tools énekes Full vezette Nookicky meseszerű zenei világa. Az időnként csilingelő xilofon hangokkal kisért kedves, játékos dalhoz nagyon illik Közi kellemes hangja, amit oly ritkán hallhattunk a Malice számokban. Az ellenállhatatlanul aranyos Honey Vanity-ban folytatódik a Promenade-ra jellemző játékos hangulat, ezúttal azonban némi latinos ütemekkel is megbolondítva.

A kislemezek kihajtható boritójában és az pre-order ajándék matricagyüjteményen a képek ugyanolyan különbözőek mint a két CDn található számok... míg az egyik fotósorozat fekete, a Cabaret konferansziéjére emlékeztető ruhában mutatja Közi-t, a többi képen tucatnyi szinben pompázó, hosszú fonott tincsekkel, bő, szines ruhába és kötött kendőbe bugyolálva látjuk viszont.

A zenéből pedig végleg kiderül, ami már eddig is sejthető volt, hogy a hisztérikus sikereket elérő Malice Mizer egykori tagja mára már mit sem törődik az egyesek által támasztott elvárásokkal, vagy azzal, hogy milyen dalokat kellene írni ahhoz, hogy újra toplisták felé kacsintgathasson, hanem egyszerűen csinálja azt ami neki tetszik és ez a roppantmód szimpatikus hozzáállás a zene minden hangján érződik. Mivel a tervezett szolókoncertekre eljutni sok esélyünk nincs ugye, mivel Japánon kívül továbbra is csak az Eve Of Destiny tagjaként fog szerepelni, mást nem nagyon tehetünk egyenlőre, mint várhatjuk a tervek szerint tavasz környékén megjelenő nagylemezt, hogy arra vajon milyen újdonságokkal és meglepetésekkel rukkol elő, nomeg persze újra és újra meghallgathatjuk a KHAOS/KINEMA-t, elégedetten tudomásul véve, hogy megintcsak nem kellett csalódni kedvenc különcünkben.

KHAOS
01.ISM
02.CACOPHONY
KINEMA
01.Promenade
02.Honey Vanity