Nippon Shoxx #8
hide Memorial &
JRock / Visual-kei Party

2008~Május~09 - 21:00

Vörös Yuk (Bp. Fényes Adolf utca 28)

DJk: Case, Ji-chan & Aru-chan

 

Ahogy az már az elöző Nippon Shoxx party beszámolójában is szóba került, mostanában igyekszünk minden alkalomra előrukkolni valami extrával és a mostani egészen különlegesre sikeredett, igaz, az alapötlet most nem tölünk származott. Kezdődött az egész még valamikor az év elején, amikor egy csapat, hazai, szabadidejükben egyébként is zenéléssel foglalatoskodó X-Japan rajongó elhatározta, hogy az együttes idén tíz éve elhunyt gitárosának, hide-nek emlékére tribute koncerttet szerveznek. Ennek az időpontja az évforduló napja, vagyis május 2 lett volna és az afterparty-hoz be is szervezték Aru-chan-t DJnek. Azonban mivel akkor már megvolt az időpont (csak még nyilvános nem volt) a következő NS bulira, ami mindössze egy héttel lett volna később, így természetesen megkérdeztem őket, hogy nincs-e kedvük összevonni a kettőt, amivel egyben elébementünk az emlékkoncert helykeresgélős problémáinak is. Mikor kialakult az alapfelállás, vagyis egyik oldalról a koncert fellépők és Aru, másik oldalról pedig a megszokott Ji-chan plusz én kombó, szépen el is kezdett ügyködni mindenki a saját feladatain, vagyis a zenekar nekiugrott a próbáknak, valamint az egyéb fellépők szervezésének én pedig intéztem a technikai dolgokat a klubbal, nomeg szokás szerint intéztem a flyert és a behirdetést.

Mindeközben Ji-vel lenyomtuk a márciusi bulit, majd az április 19/20-án, újfent a Petőfi Csarnokban megrendezett tavaszi animecon afterpartyját. Ezutóbbi most relatíve rövidke volt, mindössze három órás, este kilenctől éjfélig, de szerencsére nagyon korrektül sikerült és itt már már mindent elleptek a buli vadvörös plakátjai és szórólapjai is, melyhez egyébként a Hide Your Face album bookletjének egyik képe volt az alap. Ezután már csak pár hét volt hátra és elérkezett végre a buli napja is. A kezdés szokás szerint most is este kilencre volt kiírva, de persze a koncert előkészületei miatt jóval korábban oda kellett menni és most valami csoda folytán sikerült a szinte már menetrendszerű elkésést is kihagyni, így percre pontosan a megbeszélt időpontban, fél nyolckor léptem be a Vörös Yuk ajtaján.

A zenekar eddigre már ott volt, nem sokkal később pedig a maradék plusztechnika is befutott
vagyis elkezdődhetett a cuccok összepakolása, majd a hangpróba. Az eredeti tervek szerint több fellépő lett volna, egy ideig még egy metal tribute-banda vendégszerepléséről is szó volt, de ők időközben feloszlottak, pár zenész pedig visszamondta a koncertet, így a pontos fellépőlista majdhogynem az utolsó pillanatig alakult, a számsorrend pedig csak helyben lett véglegesítve. A program gerincét gyakorlatilag két, részben egymásba folyó koncert adta, az egyikért a soktagú Nishi volt a felelős, a másikért pedig a szólóban (de szintikisérettel) fellépő Hoshi, valamint vendégénekesként beugrott a közönséget is nagyszerűen kezelő Kiara. A program kilenckor, az Aru féle warm-up DJ szettel kezdődött, ami végülis ki lett költözhetve a klub ücsörgös, csevegős részébe, mivel a színpadon a sok átszerelés miatt technikailag nehéz lett volna kivitelezni, nomeg a próba is hosszabbra nyúlt a tervezettnél, de végülis (az időlegesen elbarikádozott koncertterem és a külső rész találkozásánál uralkodó hangkavarodást leszámítva) jól sült el a dolog és Aru egy teljesen korrekt kis szettet hozott össze, miközben szépen lassan gyülekeztek az emberek.

Innentől kezdve már a tervek
Hoshiszerint ment minden, befejeződött a soundcheck és a fellépők egy ideig a backstage részben nyüzsögtek kissé izgatottan és idegesen, majd mikor tíz óra körül elhordtuk a torlaszként szolgáló székeket a terem bejáratótól, beözönlöttek az emberek a színpad elé és elkezdődött maga a koncert. Igazából előzetesen kicsit bizonytalan voltam, hogy hogyan is fog elsülni a dolog; nem is hallottam őket játszani korábban, nomeg ott voltak a visszamondások miatt utolsó pillanatokban kimaradt és áthangszerelt számok, kisebb technikai problémák és egyéb gondok, mint az ország legkülönbözőbb részein lakó tagok miatt nehezen összeegyeztethető próbák. Emellé a többségnek ez volt az első élő fellépése, vagyis a koncert-rutin is hiányzott, de szerencsére végülis minden jól alakult. Eleinte a lassabb számok domináltak, köztük egy nagyon eltalált Tears acapella verzió, valamint egy hide emlékére írt saját szám Hoshi-éktól, majd a Kurenai-tól kezdődően jöttek a lendületesebb darabok is. Persze voltak apróbb hibák, tévesztések, ritmuskavarok és hasonlók, nomeg a hangzás is lehetet volna jobb (hiába, a Vörös Yuk nem a jó akusztikájáról híres), de ez mind nem igazán számított, mert a csapat lelkesedése simán elvitte a produkciót a hátán. Nishi (+Kiara)NishiVégig elég sokan nyüzsögtek a teremben, a lassabb számok közben volt az első sorokban sírás-rívás is, egyébként meg tombolás, együtténeklés, a dobos Ginji rajongói is hangoskodtak egy sort, vagyis általános volt a jó hangulat és egy ismerősök révén lekeveredett, az X-Japan életművel is abszolúte képben levő japán fiatalember is elismerően nyilatkozott a koncertről utólag. Vagyis, a kiküszöbölhetetlen apróbb hibák ellenére, jól sikerült a koncert és azt a célját is abszolút elérte, hogy az évforduló kapcsán itthon is valami különleges módon emlékezzünk meg hide-ről.

A nagyjából egy órás fellépés után gyors átszerelés következett, becipeltük a DJ-pultnak kinézett épitményt az előtérből, gyorsan összeszereltünk mindent, belőttük a hangot, majd kezdődhetett is az este
party része, egy kis Gazette-es intro után a második DéspairsRay album legsikerültebb számával, majd a szokásos, új és régi favoritokat keverő válogatással. Az elöző bulinál ugyebár még ledöbbentünk a közönség hirtelen megugrott látszámán, de úgy tünik nem csak valami egyszeri, kivételes alkalom miatt lekeveredtek le akkor ennyien, mert most újra 300 körüli látogató volt, köztük megint jópár új arc. Ismét, most már a legutóbbi esettel ellentétben nem véletlenül, hanem szándékosan, a party napjának délutánjára szerveződött a Mondo fórumtalálkozója, ahonnan szintén jópáran benéztek hozzánk is, sőt, még a régi, Marco Polo Club-os visual kei partyk másik szervezője és DJ-je, az LD50.hu főnök d4m4g3 is lekukkantott, megnézni, hogy hova feljődtek a dolgok az utolsó, immár majdnem két évvel ezelőtti MPC-s Nippon Shoxx óta. Vagyis újra sikerült megtöltenünk a Vörös Yukat, a tánctér is végig tele volt és még kint, a bejárat elött is végig elég népes tömeg lézengett és levegőzött, mikor már besokallt a benti, kissé levegőhiányos környezettől.

Zeneileg, a múltkori, eklektikusabb felhozatal után, most, egy-két apróbb kivételtől eltekintve, végig a JRock, visual kei és goth/industrial vonal volt előtérben és felbukkant a legnagyobb aktuális kedvencek
többsége... volt Alice nine., LM.C, AnCafé, meg még rengeteg más minden, lement jópár szám a tavalyi év legfontosabb új csapatától, a Versailles-tól, nomeg a magyarul is nemrég beindult Death Note betétdalainak nagy része is előkerült. Természetesen most is rengeteg számkérés volt, amiket igyekeztünk is bezsúfolni az időbe, de befutott egy teljesíthetetlen request is, amikor valaki, ki tudja miért, kitartóan Depeche Mode-ot követelt tölem, ami, a zenekar nem túl japán mivoltát leszámítva, már csak azért is abszurd volt némileg, mivel aznap este három különböző DM buli is volt Budapesten. A fővonalból kilógó kivételek közt volt egyébként pár kínai/koreai szám Ji jóvoltából, némi JPop, nomeg az "Oh My Julia" című Checkers klasszikus a nyolcvanas évekből (az LM.C féle "Oh My Juliet" után időzítve), habár igazából ez még annyira nem is lógott ki a többi zene közül, köszönhetően a szám híres / hírhedt Hyde féle feldolgozásának. Miután az utóbbi 1-2 buliban többen is panaszkodtak (jogosan), hogy kicsit háttérbe szorultak a japán electro-industrial zenék, most végre ez is pótolva lett kicsit és a szokásos dolgokon (mint példul Eve Of Destriny, Aural Vampire, nomeg persze Gothika) kivül is előkerült ez-az, ellenben régebbi JRock klasszikusokból kicsit kevesebb jutott mostanra a tervezettnél, ellenben a méltatlanul régóta hanyagolt Baiser végre újra szerepelt, igaz csak egy szám erejéig. Legközelebb majd pótoljuk ezeket a hiányosságokat is és jóval több régi banda dolgait szedjük elő, plusz az industrial és eroguro vonal is jobban előtérbe kerül majd. Mivel a közönség jó része kitartott hajnalig, a négyre tervezett befejezéshez képest újra kaptunk plusz fél órát, így csak fél öt után nem sokkal került sor az utolsó számra, ami, mint szinte mindig, most is egy régi-régi japán dal volt, ezúttal éppen a hetvenes évekből. A következő, kilencedik Nippon Shoxx időpontja június hetedike, vagyis a mostani péntekkel ellentétben, akkor szombatra esik majd a buli, a helyszín pedig akkor már a Kék Yuk lesz, ami jóval kényelmesebb, tágasabb és jobb elrendezésű, mint a Vörös, a tánctér is nagyobb, nomeg a hangtechnika is léptékekkel jobban szól, tehát minden eszköz adott ahhoz, hogy az a buli a mostaninál is jobb legyen majd.

Klikk a nagyobb verzióért:

Kapcsolódó linkek:
Kék Yuk/Vörös Yuk

Nippon Groove @ MySpace (a galéria részben az összes korábbi party flyerével)


 


Tracklisták:

*Aru-chan
Girugamesh-Dance Rock Night
lynch-An illusion
Dir en grey-[KR]Cube
hide-Scanner
Mucc-Fuzz
DéspairsRay-Abel to Kain
Sadie-Deadly Masquerade
Siva-Riot
Dir en grey-Filth
Penicillin-Grind Candy
Plastic Tree-naizou Mic
Nightmare-Raison d'etre
X Japan-Scars
Malice Mizer-Au revoir
Rentrer en soi-gira gira
Merry-Blind Romance

hide Memorial Concert
Hoshi-Without You
Nishi-Forever Love
Kiara és Hoshi-Tears (acapella)
Hoshi-Endless Rain
Hoshi-Without You (saját szám)
Hoshi-kurenai
Nishi-Rocket Dive
Nishi-Pink Spider
Nishi-X

*Case
Gazette-Art Drawn By Vomit
DéspairsRay-Hollow
Nightmare-The World
Merry-saihate no Parade
Metronome-zetsubousan
Baiser-Flora
Buck-Tick-My Fuckin' Valentine
Alice nine.-Mirror Ball
Sads-Salome
Versailles-Zombie
Gothika-Lage Kokeshi Doll
Maximum The Hormone-zetsubo Billy
Aural Vampire-Preservative Woman
Pierrot-Mad Sky
Gackt-Lu:na
An Cafe-Respect Mommy
Koda Kumi-But
Buck-Tick-Cream Soda

*Ji-chan
DBSK-Rising Sun
Tank-KO One
Teriyaki Boys-Tokyo Drift
Fahrenheit-chu shen ru hua
Matenrou Opera-honey drop
Mucc-bouzen jishitsu
Luna Sea-True Blue
Gazette-Ray
DéspairsRay-In Vain
Sadie-meisai
Malice Mizer-Beast Of Blood
Eve Of Destiny-Nervous And Innocence
Laputa-Refrain Limit-Drug Habit
Gackt-Vanilla
X Japan-I'll Kill You
Kagrra,-kisai
AnCafe-Maple Gunman
Miyavi-Neo Visualizm
Madeth gray'll-[Zwei] dataisya to moumokuna tyuuzetsuzi..

*Case
Dir en grey-Clever Sleazoid
L'Arc~en~Ciel-Lost Heaven
Phantasmagoria-Neo Ark
Despair-Jarring God
Euthanasie-Delusions a go go!!
Baal-Vermin
Alice nine.-Q
Girugamesh-Patchwork
SuG-Love Scream Party
Boowy-Honky Tonkey Crazy
Luna Sea-Steal
Namie Amuro-Hello
Gazette-Filth in the Beauty
Maximum The Hormone-What's Up People
Buck-Tick-Love Letter
LM.C-Oh My Juliet
Checkers-Oh My Julia
Közi-Honey Vanity
Versailles-Shout & Bites
DéspairsRay-Garnet

*Ji-chan
X Japan-Rusty Nail
Vidoll-kichigai TV
Dir en grey-Raison d'etre
Merry-Japanese Modernist -Takeshi remix version-
L'Arc~en~Ciel-Honey
Demonoid 13-Sinister Circle
Schwarz Stein-Queen Of Decadence
Malice Mizer-saikai no chi to bara
Akira Yamaoka-April Fool's Song
Metronome-Planet
Miyavi-shindemo Boogie Woogie
ZZ-Be Survivor
Lee Jung Hyun-wa

*Case
AnCafe-Ryuusei Rocket
Dué le quartz-Rodeo
DéspairsRay-Grudge
Guruguru Eigakan+Inugami Circus-dan-kyoufu no shinya Radio
Gazette-$ocial Riot Machine
Buck-Tick-Cyborg Dolly, sora-mimi, Phantom
Dir en grey-Raison d'etre
Versailles-The Red Carpet Day
Meiko Kaji-urami bushi