Gothika
servo.hatred

2007 szeptember 14 - 21:00

Kék Yuk (Bp. Fényes Adolf utca 28)

Afterparty DJk:
Case & Ji-chan
d4m4g3 & Liquid
 

Amilyen rémálomszerűek voltak a Gram-Maria koncert körüli szervezési hercehurcák, olyan mesébeillően simán és gördülékenyen ment minden a pár hónappal későbbi Gothika fellépéssel kapcsolatban. És erre szükség is volt nagyon, mivel az előző fiaskó, ami ráadásul még eléggé vaskos anyagi bukással is végződött, finoman szólva is elvette a kedvem mindenféle szervezéstől, így kellett valami ami meggyőz arról, hogy azért érdemes ezt tovább csinálni. A Gothika háza táján egyébként eléggé sok minden történt az első, 2006 decemberi látogatásuk óta. Mmindenekelőtt, az akkori Euthanasie helyett Gothika lett a nevük, mivel több európai, első sorban német koncertszervező közölte, hogy ha marad a régi elnevezés, akkor nem hajlandóak együtt dolgozni velük a jövőben. Így eldöntötték, hogy a békesség (és szebb jövő) kedvéért váltanak és hosszas gondolkodás után választották a hangzatos, ámde csöppet sem eredeti új nevet. Emellett a zenekar időközben két tagúra zsugorodott, mivel Nao, a gitárosuk, kilépett, viszont, a korábbi három mini-album után, összehozták első nagylemezüket, melyet 120 Days Of Sodom címen, szerzői kiadásban jelentettek meg.

A dátum még valamikor kora tavasszal le lett egyeztetve velük és most, a legutóbbi, héfőre időzített koncert után szerencsére egy pénteki napot kaptunk. Mondjuk gond legutóbb sem volt, végülis pont meglett akkor is a kb. százhúsz ember, ami ahhoz kellett, hogy kijöjjön nullára a koncert, viszont most lényegesen többet kért a csapat a fellépésért, így, annak ellenére, hogy a szerencsés időpont és az előző koncert pozitív visszajelzései miatt is több ember volt várható, a belépőárat eléggé drasztikusan meg kellet emelni, hogy bebiztosítsuk magunkat. Viszont cserébe meg is próbáltunk egy komolyabb bulit összehozni, egyrészt újra kéttermes afterpartyval, másrészt pedig előzenekarral, amiről már legutóbb is volt szó, de akkor a szűkös keretek miatt végülis kimaradt a dolog. Természetesen a Gothika zenei stílusához passzoló csapatot kerestem és a választás igazából nem is volt kérdéses, mivel a servo.hatred egyrészt a lazán legjobb zenekar itthon ilyen vonalon, másrészt, az LD50 révén az ismerettség és kontakt is megvolt feléjük és szerencsére azonnal igent mondtak a felkérésre.

A Gothika, azaz Andro és Yoshiki az összesen tizenöt állomásos turné első harmadának végén érkezett hozzánk és a koncert napján, délelőtt futottak be Budapestre vonattal, egy előző esti szerb koncert után. Így sok idejük megint nem volt a városra, csak délután mászkáltunk egy kicsit
a környéken, némi inni-ennivalót venni és eközben, legnagyob megdöbbenésemre, kiderült, hogy a kedvenc sarki boltosom, ha csak pár szót is, de tud japánul. A DM-ben, ahova az útközben elfogyott szemkihúzó tus pótlása végett ugrottunk be, a biztonségi őr azonban már közelsem volt ilyen barátságos és végig értetlenéggel vegyes gyanakvással méregetett minket mialatt a sminkes cuccok közt válogattak Yoshiki-ék. Egy kiadós ebéd és némi pihenő után indultunk is a már elöző alkalommal is maximálisan bevált helyszínre, a Kék Yuk-ba, ahol szerencsére rendben ment minden és mindkét csapat hangpróbája gyorsan és gond nélkül zajlott. Eljött a kilenc óra, vagyis a kapunyitás ideje, Andro-ék elvonultak sminkelni, mi pedig, a vérfoltos cselédruhában szaladgáló Ji-vel lenyomtunk egy kis nyugati zenékkel kevert bemelegítő szettet. Azt már az elején lehetett látni, hogy a létszámmal most szerencsére nem lesz gond. Már a nyitáskor is elég nagy nyüzsgés volt és később is folyamatosan érkeztek az emberek, így mire tíz óra felé színpadra lépett a servo.hatred, egész korrekt kis tömeg gyűlt össze. Korábban még nem láttam őket élőben, csak egy-két beszámolót olvastam a fellépéseikről, de nem okoztak csalódást, sőt, élőben még erőteljesebbnek hatottak az egyébként is nem kicsit ütős dalaik és ahhoz képest, hogy (feltételezhetően a magas belépő miatt), a standard közönségük eléggé kis számban volt jelen, mégis sikerült nagyon jó hangulatot teremteniük és egész korrektül beindult a közönség is. Nem hiába tartják őket a hazai electro-industrial vonal legnagyobb igéretének, akikre nemzetközileg is egyre inkább kezdenek felfigyelni, annak ellenére, hogy csak nem túl rég alakultak és egyelőre nincs saját kiadvényuk, de a myspace-es oldalukon levő számaik megtették a hatásukat. Vagyis utólag is nagyon örültem, hogy sikerült őket beszervezni és remélhetőleg sikerült pár újabb rajongót is szerezniük.

Kis szünet és átszerelés után kezdett is a Gothika és a rövid intró után először Yoshiki bukkant fel a színpadon, majd, ahogy felhangottak, az utolsó, még Euthanasie név alatt kiadott mini-album, a Queer Chronicle lassú számának, az Angel's Trumet-nek a hangjai, szépen lassan, méltóságteljesen bevonult Andro is, díszes, piros kimonóban, tradicionális japán napernyővel a feje fölöt és elkezdődött a koncert. A nagyon eltalált, hangulatos bevonulás megadta az alaphangulatot és az egész koncert hibátlanul sikerült, még jobban mint az első itteni felépésük, pedig azzal sem volt gond, sőt. A koncert anyagát nagyjából fele-fele arányban válogatták össze a régebbi kiadványkról, valamint az új albumról, ami egyébként csak a turnéra jelent meg, vagyis mindössze azt a pár számot ismerhettük előre, amit felraktak izelítőnek a myspace oldalukra is. Az azonban már ennyiből is kiderült, élőben pedig még inkább hallatszott, hogy, ahogy az a gitáros Nao hiánya miatt várható is volt, még jobban eltolódott a zene az industrial irányába, de persze azért némi szinti-pop hatás továbbra is felbukkant itt-ott. A két, az előzeteseknek köszönhetően már ismert új szám, a Fata Morgana Android és a Lage Kakeshi Doll azonnal a kedvencek közé került, de a többi új darab, melyek közt azért persze volt megint lassabb és némileg könnyedebb hangvételű is, szintén nagyon jónak tünt első hallásra és szerintem egyébként is jót tett nekik ez a kis stílusváltás.

Az is érezhető volt a csapaton, hogy egyre jobban kezdenek belerázódni az európai koncertezésbe, ami mondjuk nem is csoda,
mivel már az első, 2006 végi turnéjuk is eléggé hosszú volt és időközben lenyomtak egy másik koncertsorozatot is április-májusban, akkor elsősorban a skandináv régióra, valamint Oroszországra és környékére koncentrálva. Főleg Yoshiki volt szokás szerint hiperaktív és nagy lelkesen ugrált végig a szintije mögött, plusz, amikor nem volt helyhez kötve, megragadta a mkrofont (merthogy majd minden számban háttérvokálozik is) és előrejött a közönséghez. Most is volt két szünet, mikor Andro átöltözött (először rózsaszín kimonóra, majd egy cyberpunkos fényes, fekete latexszerelésre váltott), melyek alatt Yoshiki tarotta szóval a közönséget és igencsak tört angolsággal ajálgatta az új CD-t, valamint tudakolta, hogy mindenki jól érzi-e magát. És a közönség jól érezte magát. Összesen kb. 160-170-en jöttek el, így elég szépen megtelt a terem és hihetetlen jó volt a hangulat már a koncert elejétől kezdve és ez később csak fokozódott, olyannyira, hogy a végén a ráadásszámokat már számolni sem tudtam, annyi volt belőlük és még, mikor hosszas unszolás után harmadszorra is visszajöttek, azután is alig akarta őket elengedni a rajongó tömeg, mely ekkorra már részben megszállta a színpadot is.

Persze azért előbb-utóbb csak búcsut kellett venni tőlük és míg ők elvonultak kicsit kifújni magukat, mi elkezdtük az afterparty-t, melynek a nagytermi része többnyire megmaradt a szokásos vk bulis vonalon, a kisteremben pedig dm4g3 és Liquid hozta az electro-industrial, futurepop, stb vonalat. Azonban ekkor mutatkozott meg igazán, ami már servo.hatred-ék alatt is érezhető volt, hogy az inkább goth / industrial bulikba járó közönség nem igazán jött el a koncertre, így sajna alig-alig voltak páran a kisteremben. A nagyteremben ellenben végig nyüzsgés volt egészen hajnalig és, habár táncolni nem jöttek be, az este nagy részében Andro és Yoshiki is kint bóklászott és beszélgetett mindenkivel, főleg a maratoni koncert utáni nagyjából egy órában, amikor a merch pultot igazgatták, lelkesen osztogatták az autogrammokat és pózoltak a közös fotókhoz. Később azért már persze kezdtek ők is fáradni és inkább a backstage részben pilledeztek, de szükségük is volt rá, mivel normálisan aludni nem volt idejük, merthogy reggel hat körülre kint kellett lenniük a reptéren, ahonnan indultak tovább Ukrajna felé, ahol vasárnap este játszottak egy kievi goth fesztiválon. Mielőtt beültek a taxijukba, még megbeszéltük, hogy legközelebb is jönnek majd, amikor errefele járnak, én pedig, a maximálisan sikeres este után újult erővel ugorhattam neki a bulik és egyebek szervezésének. Alább képek, flyer, ilyesmik, az afterparty tracklistája ellenben sajna elkallódott valahol, de ha előkerül, akkor pótlom majd azt is.

Klikk a nagyobb verzióért:

Kapcsolódó linkek:
Kék Yuk/Vörös Yuk

Gothika @ Myspace
servo.hatred @ Myspace