DJ Kentaro

2010 augusztus 1, vasárnap - 21:00

A38 (Budapest, Petőfi híd, budai hídfő)

Cadik & Mango, Suhaid, Case


Mikor DJ Krush 2008 elején az A38 hajón vendégszerepelt, a fellépés előtt tartott egy kis sajtótájékoztatót (melynek anyaga mindmáig itt kavarog valahol a gépemen felhasználatlanul) és ott, arra a kérdésre, hogy a japán hip-hop színtéren kire kell odafigyelni, mindössze annyit mondott: DJ Kentaro. És most, jó két és fél évvel később végre mi is megnézhettük élőben, hogy miért is olyan nagy szám a szóban forgó lemezjátszóbűvész. Hivatalosan turntablism néven fut amit csinál, de azon a szinten amin ő műveli, már tényleg nem áll messze a dolog a bűvészettől. Elég csak a youtube csatornáján fellelhető videókba belenézni: látjuk a kezét, látjuk mit csinál, csak... nem értjük. Ahogy mindig hajszálpontosan a bakelitkorong megfelelő barázdáján landol a tű, ahogy mindig helyén van minden egyes scratch, ahogy a két lemezből valami teljesen új zenét épít fel, az már tényleg szinte nem emberi.

A neve akkor vált szélesebb körben ismertté, amikor egy előző évi harmadik hely után 2002-ben megnyerte a világ legrangosabb DJ versenyét, a DMC World DJ Championships-et, később pedig egy, a legendás
angol Ninja Tune kiadónál megjelent On The Wheels Of Solid Steel mixlemezzel betonozta be magát végleg a köztudatba. Csinált még pár emlékezetes remixet (köztük egyet Ayumi Hamasakinak), első, saját számokkal megpakolt lemeze pedig 2007-ben jött ki, természetesen szintén a Ninja Tune gondozásában. Azóta kiadott még pár kislemezt, nomeg egyre gyakrabban fordult meg Európában hosszabb-rövidebb turnék erejéig és 2008 végén egyszer már majdnem eljutott hozzánk is. Akkor is az A38-on lépett volna fel és habár már a flyer is megvolt (lásd itt és itt), meg úgy tünt, hogy minden sínen van, valamiért végülis mégis le lett fújva az esemény. Következő évben újfent felkerült Budapest az egyik turnéflyerre, de akkor már a helyi bejelentésig sem jutottak el a dolgok. Most viszont, az év lazán legizgalmasabb eseménysorozatának, a Rising Sound koncertszériának keretein belül végre tényleg elkeveredett Budapestre és, ahogy várható volt, mindenki az állát keresgélte azok után amit levágott a színpadon.

Node ne rohanjunk így előre. Kentaro és kisérete valamikor fél kilenc fele futott be és ha valaki nem tudta volna, hogy ki ő és mit is csinál, az előkészületeket nézve akkor is azonnal egyértelművé vált volna, hogy itt most valami különleges dolog készül. A három, már odakészített Technics lemezjátszóra felkerültek a saját tűk, odakerült melléjük a saját, speckó keverő, a laptop, a
Kaoss Pad és olyan kábelek, hogy még a hajó technikusai is a csodájára jártak. Egy nagy asztal hátra a lemeztáskának, kettő pedig oldalra, a menet közben elszórt korongoknak, videókamerák és vizuál beüzemelve és minden tech cucc csekkolva... és csak ezután kezdődött az igazi szöszölés. Előkerült egy lemezközép (Tudjátok: az a kis fémkorong amivel a lemezjátszókat hozzá lehet igazítani a régifajta 7" korongokhoz. Nah, szóval: ilyen.), feltette az asztalra élre állítva és elengedte. Gurult. Technikusok alátámasztották az asztal lábait habszivacs darabokkal. Új próba. Még mindig gurul. Még habszivacs. Nem gurul. No, akkor most keresztbe. Gurul. És így tovább. Először az asztal lett tökéletesen vízszintbe igazítgatva, majd egyenként mindhárom lemezjátszó. Mindez jó tízperces művelet volt, annyi idő amennyi alatt az összes többi cuccot rakták össze előtte. És ez mindenhol máshol felesleges szöszölésnek tünt volna az egész, itt viszont még véletlenül sem. Amikor végre minden tökéletes volt, lement gyorsan a soundcheck, időközben befutott a hazai frontról Cadik és Mango is, ők is összepakolták a dolgaikat a másik asztalon, majd hajrá, nyitás.

Ugyebár, ahogy a többi Rising Sound-os eseményen, itt is én kezdtem az estét, amolyan házigazda DJ szerepkörben és előtte is, nomeg ott helyben is többször futott át az agyamon, hogy mi a fenét is keresek én a
színpadon olyanok mellett, mint Kentaro, vagy akár az általam az itthoni DJk közül legtöbbre tartott Cadik, de szerencsére végülis, minden kétely ellenére egész jól sült el a dolog. Persze technikailag nem igen tudtam mit nyújtani a gyülekező és a főattrakcióra váró közönségnek, de legalább zeneileg egész korrekt, stílusilag az estéhez passzoló szelekciót sikerült összerakni, persze csupa japán zenékből válogatva és a kezdéssel (egy Momoe Yamaguchi kislemez a '70-es évek végéről) a még a színpadon ügyködő Kentaro-t és a technikusát is sikerült meglepni . A hosszúra nyúlt készülődés miatt csúszott a nyitás, meg minden más is, így a Cadik + Mango páros csak valamikor nem sokkal tizenegy előtt keveredett a színpadra és egy halom hip-hop fnomsággal és scratch orgiával folytatta az alapozást.

Kentaro végül valamikor negyed egy fele bukkant fel a saját pultja mögött, hogy átvegye a terepet. A videók alapján
sokszor nem igazán lehet eldönteni, hogy van-e benne valami a hip-hop körökben alapnak számító "én vagyok a menőcsávó" arroganciából, vagy csak játék neki az egész pózolás és igazából egy nagyon közvetlen, jófej emberke valójában, élőben azonban nagyon gyorsan egyértelművé vált, hogy egyértelműen az utóbbiról van szó és az egész kivagyiság csak poén és a közönség hergelésére szolgál. Meg az is egyértelművé vált, hogy amit csinál, az viszont élőben is éppen olyan elképesztő, mint a videókon. A tökéletes scratchek, a követhetetlen mozdulatok a keverővel, a megfelelő barázdáknál felcímkézett lemezek, ott volt minden, amit ismerhettünk már a videókból is, plusz az egész néhol még meg volt bolondítva a Kaoss Pad effektjeivel, meg még ki tudja mi mindennel. A szett eleje gyakorlatilag a Kentaro karrier legismertebb pillanatainak összefoglalása volt, pár kisebb kitérővel, mint amilyen a kis tisztelgéssel is volt, az idén elhunyt rapper legenda, Guru emléke előtt, utána pedig egy relatíve hagyományosabb DJ szettet nyomott. Persze azért nem váletlen van ott, hogy "relatíve", mert ezeket is olyan scratchekkel meg átkeverésekkel prezentálta, hogy csak bámult a hajón összegyűlt vagy négyszázas közönség (köztük egy bő húsz fős különítmény a fórum és a NS/NG bulik törzslátogatóiból).

Ebben a részben külön érdekesség volt, hogy ezt nagyrészt már nem bakelitről nyomta, hanem laptopról, a ScratchLive
programmal, amit a lemezjátszókról, időkódos lemezekkel vezérelt. Valahol fura volt látni, hogy már ő, a bakelitbűvészkedés egyik emblematikus figurája, is ezt használja (csakúgy, mint ahogy pl. Krush is), szóval egyre inkább úgy néz ki, hogy a digitális formátum tette meg azt végül, ami a CDnek soha nem sikerült igazán és kvázi elavult formátummá tette a hagyományos lemezeket. Mert a timecodeos korongoknak hála az érzés és a módszer maradt a régi, csak ugye elég két lemezt és a laptopot cipelni, nem kell egy nagy ládányi, rémnehéz vinyllel rohangászni fel-alá a világban. Hogy ez mennyire jó vagy rossz dolog, azt nehéz megmondani, mindenesetre érdekes nézni, hogy merre haladnak a dolgok.

Kentaro nem arról ismert, hogy a szettjeiben leragadna egy stílusnál és most is elképesztően változatos dolgok kerültek elő:
volt egy halom hip-hop, breakbeat és drum'n'bass, random régiségek, némi reggae, nomeg az idők szavát követve jópár dubstep track is, többek közt 2009 egyik legelképesztőbb darabja, a régi, gagyi rave-hangzást a dubstepbe oltó Doctor P féle Sweet Shop. Bő egy óra telt el mielőtt szépen lekerekítette a dolgokat, elköszönt és levonult, de persze a teljesen felpörgött közönség nem hagyta ezt annyiban és visszatapsolták.... kétszer is. És a ráadásokban megint valami egészen elképesztő dolgokat művelt, többek közt egy halom hip-hop alapdarabbal (volt ott minden: De La Soul, Wu-Tang Clan, House Of Pain, KRS-1, Dead Prez., meg még ki tudja mi), a legvégére, bónusznak pedig megkaptuk azt az elképesztő ki sprodukcióját, amivel 2002-ben megnyerte a DMC-t és amit sok hozzáértő szerint egy újabb DMC győztes sem szárnyalt túl azóta. Ennél tökéletesebb befejezést nem nagyon lehetett volna elképzelni a fellépés végére, ami után egy hihetetlen élménnyel gazdagodott, maximálisan elégedett közönséget hagyott maga mögött. És mint kiderült (meg mondjuk látszott is rajta) nem csak a közönség volt elégedett: eredetileg, a kiírás szerint csak egy órát játszott volna, de annyira bejött neki a hely, a közönség, meg az egész kis esemény amit a szervezők kerekítettek a fellépése köré, hogy végül majd két órásra nyújtotta a szettjét, sőt, még utána is kijött és miközben Suhaid a levezető DJ kissé hálátlan szerepében pakolgatta a jobbnál-jobb lemezeket, ő aláírásokat osztogatott, nomeg csevegett és fotózkodott mindenkivel, szóval jók az esélyek, hogy jár ő még mifelénk a jövőben is. A Rising Sound szériában pedig ezek után egy újabb kis pihenő következik, majd szeptember végén a stílusban nagyon más, de várhatóan hasonlóan emlékezetes Melt-Banana koncerttel folytatódik majd tovább az eseménysorozat.

 
(teljes méretért klikk a képekre)

 Alább egy videó a Kultblogról... Itt pedig majd az egész fellépés fent van darabokban, szóval lehet pótolni / emlékeket felidézni.

djkentaro.com
DJ Kentaro @ myspace
A38

Mango & Cadik

   

DJ Kentaro

 
 
 
 
 

Suhaid