Főoldal » Beszámolók, Feature, Japán, JRock / Visual kei, Koncertek, Rock » Miyavi (2019.10.21 @ Barba Negra Club)

Miyavi (2019.10.21 @ Barba Negra Club)

Be kell valljam, hogy a május végi bejelentés idején egy kicsit még szeptikus voltam, hogy milyen is lesz az újabb Miyavi koncert. Mert habár nem volt rossz a legutóbbi, 2017 eleji budapesti fellépése, azért a korábbiakkal, főleg az előző kettő a Barba Negra Clubban (2014 / 2015) lenyomottal nem nagyon vehette fel a versenyt. Nomeg ott volt az is, hogy az azóta kijött újabb Samurai Sessions album… hát nem lett túl jó. Júliusban viszont jött az újabb nagylemez, a No Sleep Till Tokyo és annak a meghallgatása után a korábbi “azért a rend kedvéért csak elmegyek megint megnézni, hogy mit csinál” hozzáállás átadta a helyét a várakozásnak. Ugyanis az új lemez összesítette, meg egy lépéssel még tovább is vitte a Samurai Sessions-ös dupla kitérő előtti Miyavi lemezek hangzásvilágát (részletesebb lemezkritika itt), a dalokról pedig üvöltött, hogy habár stúdiós verzióban is egészen nagyszerűek, de azért igazából koncertre lettek kitalálva.

És tényleg így volt: a laza, sokszor erősen pop felé hajló, táncos-ugrálós számok szenzációsan működtek élőben, abszolúte passzoltak ahhoz a könnyed, életigenlős hangulathoz ami áthatja Miyavi koncertjeit. Az új albumot leszámítva, ahogy várható volt, még a 2016-os Fire Bird volt az, amiről több dal is előkerült, meg persze a Samurai Sessions 3, de szerencsére utóbbiról nem a gyengébb dalok bukkantak fel, hanem a jobban sikerültek, többek közt a nagyszerű Rain Dance. Ezek mellé pedig egy-egy dal erejéig a régebbi albumok közül is előszedett jópárat, a Selfish Love kedvéért például egészen 2006-ig visszamentünk az időben. Azaz az új anyagok bemutatása mellé kifejezetten korrekt kis best of válogatást is kaptunk (nem csoda, hogy majd két óra volt a koncert), aminek egyébként különleges apropót adott az, hogy első hazai Miyavi koncert 2009 október elsején, azaz pontosan tíz évvel ezelőtt volt! Azóta most hatodszor járt itt: 2009-ben és 2011-ben a Petőfi Csarnok volt a helyszín, utána jöttek a korábban említett Barba Negrás koncertek, a 2017-es A38-as kitérő, majd végül a mostani visszatérés a Barba Negrába. Valószínűleg megoszlanak a rajongói vélemények, hogy melyik is volt ezek közül a legjobb, nálam viszont a mostani fellépés, a tökéletes setlist és a végig fenntartott pörgős, bulizós hangulat miatt még a korábbi favorit Barba Negra koncerteket is lekörözte.

Egyébként ha már rajongók: azzal együtt is, hogy valamennyivel kevesebben voltunk, mint legutóbb (bő ötszázan), a hazai közönség megint szenzációs volt, lelkes, ugrálós és nagyon jó partner a dalok közti beszélgetős részekben. Újra volt titkos fanproject is, ráadásul a megszokott klisék helyett (“tartsunk fel valami megható üzenetet az xy szám alatt!”) ez most tényleg nagyon ötletes volt: az új album egyik legjobb dala, az Under the Same Sky alatt kerültek elő a lemezborító képével díszített kis csillag, hold és felhő alakú táblácskák, vagyis az egész nézőtér olyan lett, mintha életre kelt égbolt lenne. És habár Miyavi esélyes, hogy látott már kismillió fanprojektet a karrierje alatt, ez még őt is láthatóan meglepte és meghatotta. De egyébként is sok hasonlóan emlékezetes pillanata volt az estének, a dalok közt is többet beszélt, mint korábban bármikor, többek közt az ENSZ nagyköveti munkájáról, a filmjeiről, de az egyik lányának is a közönség asszisztálásával küldött a színpadról születésnapi üzenetet.

A korábbi duó koncertek helyett most is a legutóbb már bemutatkozó Miyavi + dobos + DJ felállással érkezett, de míg az utóbbi pozícióban újra az A38-on már megismert DJ Jonny Litten volt vele, addig Bobo, a megszokott dobos helyett, most az egyébként a The Absolute nevű amerikai csapatban doboló Anthony Lopez ugrott be. A budapesti megálló pedig most hoszabb lett Miyavi számára a megszokottnál: az már az online posztjaiból is kiderült, hogy a fellépés előtt több napot töltött a városban, amik stúdiózással és valami titokzatos forgatással teltek és utóbbiról a koncert alatt kiderült, hogy a következő klipje készült itt, ami miatt szó szerint fel-alá szaladgált Budapesten. Szóval kiváncsian várjuk a végeredményt! Alább a budapesti setlist, alatta pedig a szokásos masszív fotógaléria!

01.Stars
02.Flashback
03.In Crowd
04.Rain Dance
05.No Sleep Till Tokyo
06.Tears on Fire
07.Other Side
08.Guard You
09.Selfish Love
10.What A Wonderful World
11.Under the Same Sky
12.Ha!
13.Strong
14.Fire Bird
15.Raise Me Up
16.Day 1
Encore:
17.Fragile
18.Long Nights
19.The Others
20.What’s My Name?

Tags:

Szólj hozzá

© 2002-2018 SoundOfJapan+ · RSS · Japán és ázsiai zene + szubkult · Facebook: SoundOfJapan FB