Köszi az ajánlókat, utána megyek ezeknek a zenéknek..
Bár számomra már asszem most világos, hogy ugyan a noise esztétikailag/elméleti szempontból egy kifejezetten izgalmas zenei jelenség, nem hiszem hogy hosszabb távon sok noise zene landol a playlist-embe..
Ha zajos/zajongós dolgok, akkor már inkább az ilyen (elekto)akusztikus noise (nem tudom, hogy így hívják-e) ami bejön.. vagy például
Ikue Mori dolgait kifejezetten szeretem. Amúgy érdekes olvastam valahol a neten, (talán épp Otomo Yoshihide valamelyik irásában, aki elég sokat is publikál az ilyen kisérleti zenék kapcsán), hogy ez a noise színtér elég sokat köszönhet a free jazznek, pontosabban a kult státuszban lévő avantgarde jazzgitárosnak,
Masayuki Takayanagi-nak. Ő a japán kisérleti zene paradigmaváló figurája, aki szemléletével olyan művészeket inspirált mint Merzbow, Keiji Haino vagy maga Yoshihide, aki gitárleckéket is vett tőle..
Amúgy nem tudom, hogy a noise-on belül vannak e elülöníthető irányzatok, stílusok. Mert például olyan eléggé más irányultságú előadókat is címkéznek "noise"-nak, mint Merzbow, Ikue Mori, Aki Onda (ő elég izginek tűnik ,köszi hogy figyelmembe ajánlottad.. ) vagy Ryoji Ikeda...
Szóval egyelőre még nem igazán látom át ezt a zenei világot, nem tudom, hogy van e valami komolyabb írás a noise-ról magyarul a neten..
((A Magna-ban megjelent valami "Noise stílus mibenléte & impressziók a zajról" címmel, de az nincs fent..

))
Yoshida /Korekyojin.. még van a
Daimonji nevű projektje is, amit ugyancsak nagyon szeretek, ez inkább improvizatív/jazz-es jammelés, kicsit helyenként a 70-es évek jazzrock zenéit idézi, baromi jó..
Aki meg igazán előremutató avantgarde jazz-rockot akar hallgatni annak meg a
Satoko Fujii Quartet-et tudnám ajánlani..
üdv,
watashidake