A napokban megjött a könyvrendelésem.

Egy japcsi graffitis könyv (két ilyen létezik, a másik már megvolt korábbról, de erre nagyon fájt a fogam), meg két Thomas Ligotti. Töle jóideje agyaltam, hogy be kellene szerezni valamit... a Current 93 egy halom írását feldolgozta
(i have a special plan for this world ("A legnyomasztóbb lemez, amit valaha hallottam"), meg egyéb vidám kis szösszenetek), miattuk néztem utána, hogy ki ez és kiderült, hogy egy horror / weird fiction író, ráadásul nyugaton nagyon elismert, majd mindenki úgy hivatkozik rá, mint a Poe / Lovecraft féle irány legjobb mai képviselöjére. Aztán amikor hallottam töle
ezt a csodát, akkor dölt el, hogy najó, tényleg kell valami, szóval körbenéztem és ezeket ajánlották leginkább.
Az fogott meg benne nagyon, hopgy egyrészt egészen egyedi módon használja az angol nyelvet, már csak a mondatok sajátos felépítésével is megteremt valami megfoghatatlan atmoszférát, ami tökéletesen passzol, ahhoz a végtelenül nyomasztó, groteszk, nihilisztikus világhoz, amit megteremt, ahol minden reménytelen és ahol ez a normális alapállapot. Nem valami lappangó fenyegetés van a háttérben (mint Lovecraft esetében), hanem nála az egész világ egy totálisan reményvesztett hely.
Vagyis abszolúte nem a gyilkolászós, trancsírozós horror, hanem az atmoszférája miatt az... ami, ha ugye jól csinálják, akkor sokkal, de sokkal durvább és nyomasztóbb tud lenni. Fura egyébként, hogy, ahhoz képest, hogy nyugaton micsoda kultuszfigura, nálunk mennyire nincs róla
semmi sehol. Egy-két nyúlfarknyi olvasói vélemény itt-ott (azok mondjuk rövidségükben is
ütösek), plusz pár onlinekönyváruházban lehet rendelni töle ezt-azt és... és ennyi. Most még mást olvasok (még mindig a japcsi rockzenés könyvet), de iszonyúan várom, hogy belekezdjek, hogy mennyire tudja hozni azt az atmoszférát könyvben, meg föleg hosszabb írásokban ami a megzenésített rövidebb dolgaiból árad. Mondjuk egyelöre bíztató a dolog... amikor megjött, találomra kinyitottam a Teatro Grottesco-t, hogy beleolvassak egy-két sornyit és két oldallal arrébb kaptam észbe, hogy hoppá, ez így kicsit instant beszippantott magába.

Mindenesetre ha egyszer elolvasom, akkor majd még szerintem irogatok róla úgyis.