Sound Of Japan.hu

Japán + ázsiai zene és szubkult
It is currently 2026 Apr 20 Mon, 3:48 am

All times are UTC + 1 hour

Post new topic Reply to topic  [ 639 posts ]  Go to page Previous  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 43  Next
Author Message
 Post subject:
PostPosted: 2009 Jan 12 Mon, 4:19 pm 
Forum Expert
Forum Expert

Most akkor kukacoskodjak, vagy jól látom h mégiscsak a politikára hegyezed ki? :beaten:

Profile  

Post subject:
PostPosted: 2009 Jan 12 Mon, 4:50 pm 
VIP Member

Próbálom visszafogni :P

Profile  

Post subject:
PostPosted: 2009 Jan 12 Mon, 8:24 pm 
Elite Member

Azon gondolkoztam, miért van az, hogy minden, ami érték, lassan kiveszik ebből a világból?
A sulinkban elég érdekes a német irodalom oktatása: nincsenek kötelező olvasmányok, csak nagyon ritkán, és akkor is csak német írók művei. A német diákoknak fogalmuk sincs a világirodalomról, nem mond nekik semmit Stendhal, Balzac, Moliére vagy Voltaire neve. Ha megkérdezik tőlük, mi az a metafora, nem tudják, de a kapitalizmus definícióját álmukból felkeltve is fújják.
Mi értelme van a világot és az életünket ennyire az anyagiakra kihegyezni, ha közben a lelkünk éhen hal? Miért van az, hogy az ilyen embereknek adatnak meg a lehetőségek, és nem annak, aki látni is akar valamit, és gondolkozni, nem csak pénzt keresni?

Profile  

Post subject:
PostPosted: 2009 Jan 12 Mon, 8:29 pm 
VIP Member

Mert a pénz és a pina mozgatja a világot.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 2009 Jan 12 Mon, 8:33 pm 
Forum Addict

Narloth wrote:
Mi értelme van a világot és az életünket ennyire az anyagiakra kihegyezni, ha közben a lelkünk éhen hal? Miért van az, hogy az ilyen embereknek adatnak meg a lehetõségek, és nem annak, aki látni is akar valamit, és gondolkozni, nem csak pénzt keresni?

"Az irodalmat nem lehet megenni, viszont a pénzből jól megvacsorázhatsz egy drága vendéglőben." by osztályfőnököm. Sajnos manapság ez a jellemző a világra, a birkává alacsonyítás, hogy az egyéniségeket kinézik, és az mutatja meg az ember értékét, hogy hánycsillagos étteremben eszi ugyanazt a húslevest, amit egy faluvégi kiskocsmában is megehet. Ez árad a TVből, a bulvárújságokból, hogy nem irodalmat kell olvasni, hanem ócska pletykarovatokat, mert "az neked jó."

Batou: Tömören fogalmazva, ja.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 2009 Jan 12 Mon, 8:38 pm 
Elite Member

noira wrote:
"Az irodalmat nem lehet megenni, viszont a pénzből jól megvacsorázhatsz egy drága vendéglőben."

Nem bírnám ki, ha így kellene élnem.
De akikben igény sincs semmi kultúrára, irodalomra... :shock:

Profile  

Post subject:
PostPosted: 2009 Jan 12 Mon, 8:40 pm 
Forum Addict

És ezt egy magyarszakos tanár mondta... :roll: Taplóparaszt nő.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 2009 Jan 12 Mon, 8:43 pm 
oshare booty
oshare booty

fú nar, volt időd :D
szép gondolat merült fel benned..
amúgy nem veszik ki csak az igény rá! és miért...? well no wonder szvsz
ami az irodalomra vonatkozik.. hát talán jobb h nincs kötelező, vagy h esnek vissza. én mindet elolvastam és mindet utáltam és pont amiatt h rá voltam kényszerítve
és ennek hála -pedig lekopogom zseniális irodalom tanárnőm volt ált suliban, aki ráadásul szeretett is (az a tipikus szigorú nagymama :D), gimiben szintén hatalmas arc volt a magyar tanárunk. de mégis a kötelezők miatt nem olvasok jókai-regényeket, vagy shakespeare-drámákat, mert utálom őket és mert utáltam azt a kötelezőt amit el kellett olvasnom, amiből esszében le kellett vizsgáznom és/vagy felelnem kellett volna belőle
és ehhez képest meg imádok olvasni. későn kezdtem el koromhoz képest, de h mennyit olvasok arról annyit h karácsony óta 2 könyvön vagyok túl (4 vizsga mellett) amelyből az egyik egy ken follett regény (1000+ oldal)
de mégis.. semmi és semmi nem vesz rá h kötelezők alkotóiktól olvassak és biza emiatt én is csak a nevüket ismerem voltaire-nek vagy moliére-nek, mert volt tőlük kötelezőm és semmi kedvem nincs hozzájuk emiatt

persze ez az én lökött szvsz-em :D

és mi értelme az anyagiakra kiélezni? mert ha az nincs akkor nem a lelked hal éhen :D most védetten eccerű, de szülők anyagi támogatása nélkül..?
am még sztem így is elég fura amit mondacc pont amiatt h sztem épp sok a tér a sulikban egyelőre más külföldi sulikhoz képest (példám bécs lenne, ahol fincit tanultam, ott még inkább a tárgyi tudás és a hasznos tudás volt az elsődleges semmint az "egyéb" vagy h fogalmazzam meg)

tja és ha vki zokoghatna emiatt az én vok xD
mondod h az irodalom esik vissza?!

ének zenéből mit tucc? meg úgy mindenki? nem ellened szól, félre ne értsd!!
én gimnáziumban rosszul voltam, h szómizálni nem tudott az osztály banyek! amit én 6 éves koromban tanultam meg. nem hangzattan vagy egyéb! hanem egy rohadt népdalt nem lehetett velük 0ról elénekeltetni! mert nem tudták h mit merre o_O; ja és ez a megye topja ..

lehet h az irodalom fontos, sőt biztos! mert ismerjük legalább -szvsz- hazán költészetét, de ezzel együtt meg a többi tárggyal együtt sem lehet annyira fontos, h ne tudjon egy gimi ált (esetemben pl angol) szaka megtanítani rendesen kottát olvasni és alap dalokat elénekelni 4 év alatt :D

Profile  

Post subject:
PostPosted: 2009 Jan 12 Mon, 8:58 pm 
Elite Member

Énekből nem sokat tudok, a sulinkban tizedikben választani lehetett a rajz és az ének között, [és a rajzot választottam].
Előtte a Queenről, a Beatlesről, Bob Marley-ról, Billie Holiday-ről tanultunk, amiért azóta is hálás vagyok, de gyakorlati tudást nem szereztem.
A kötelezőket meg én sem mindig szeretem, ebben igazad van, de az Ember tragédiáját például nagyon jó volt elolvasni, és sok olyan gondolat is felmerült bennem utána, ami előtte nem biztos, hogy foglalkoztatott.
A sulimmal az a baj, hogy nem a lényegre fókuszálnak, mindent felszínesen veszünk, és ezért hiányzik az általános értelemben vett tudás, például történelemből is.
Az irodalom pedig önkifejezés, ahogy a zene, a rajz, és még sok minden más is, és szörnyűnek tartom, hogy az önkifejezésre való igény egyre kevésbé van jelen az emberekben...

Profile  

Post subject:
PostPosted: 2009 Jan 12 Mon, 9:03 pm 
Forum Junkie
Forum Junkie

pszabi wrote:
tja és ha vki zokoghatna emiatt az én vok xD
mondod h az irodalom esik vissza?!

ének zenébõl mit tucc? meg úgy mindenki? nem ellened szól, félre ne értsd!!
én gimnáziumban rosszul voltam, h szómizálni nem tudott az osztály banyek! amit én 6 éves koromban tanultam meg. nem hangzattan vagy egyéb! hanem egy rohadt népdalt nem lehetett velük 0ról elénekeltetni! mert nem tudták h mit merre o_O; ja és ez a megye topja ..

lehet h az irodalom fontos, sõt biztos! mert ismerjük legalább -szvsz- hazán költészetét, de ezzel együtt meg a többi tárggyal együtt sem lehet annyira fontos, h ne tudjon egy gimi ált (esetemben pl angol) szaka megtanítani rendesen kottát olvasni és alap dalokat elénekelni 4 év alatt :D

Azért te se panaszkodhatsz, hogy volt időd... XD

Nem tudom, számomra ez nagyon fura, ahogy mesélitek hogy mennyire alacsony szinten van helyeken az irodalom, ének-zene, művészetek oktatás...
Nálunk általánosban és gimiben is kőkemény irodalom, zene és rajz oktatás volt... oO
De nemtom, én szerettem, irodalomórán csoportokban kellett szerveződni és részleteket előadni pl a Szentivánéji álomból, rajzon havi beadandók voltak, nagyon szép alkotások születtek (címek voltak megadva csak, és vmelyik kiválasztottad, és általad választott technikával megrajzoltad ami eszedbe jut a címről), képregényt és mozgóképsorozatot rajzoltunk, amit pörgetve tényleg mozgott, kisfilmeket kellett forgatnunk. Énekórán az ókori zenétől kezdve a rock-ig mindent átrágtunk, egy csomószor verseny volt, aki leghamarabb lekottáz egy dalt, zenefelismerésből is, kaptunk jutalmat, matricákat, apró cukrot.
:D
Gimiben irodalomórán a tanár megadta a témát, pl vers, valaki felolvasta, vagy regény és együtt elemeztük, közben nagyon röhögtünk.... nem a szokásos verselemzés volt, amit könyvben olvasol, hanem a "kinek mi jut eszébe a versről"
Franciaórán is olvastunk verseket, angolon regényrészleteket
...
Jó mondjuk a suli se normális az igazgató költő, a matek és számtechtanár meg rockbandában gitározik, énekel, zongorázik XDDDDDDD

Profile  

Post subject:
PostPosted: 2009 Jan 12 Mon, 9:53 pm 
Forum Expert
Forum Expert

Rövid leszek:

Batou-nak adok igazat, nagyon leegyszerűsítve igen.

Aztán pszabinak szintén: nagyon nem szerettem én sem kötelezőket olvasni, szintén nem olvasok ezektől az íróktól, viszont másoktól jó sokat és mindenfélét.

És...én aztán elég sokat tudok ének-zenéből (noha énekelni nem) mert zenei általánosba és zeneiskolába is jártam, sőt gimiben is 3 évig tanultam. Ha már nem is zongorázom, de biztos vagyok benne h a műveltségem jelentős részét a zenei általánosnak köszönhetem. És nem utolsó sorban ennek köszönhetem a zene iránt érzet szeretetemet és azt h mind a mai napig igénylem h időnként színházba/operába járjak és egyáltalán érintkezzek a magaskultúrával.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 2009 Jan 12 Mon, 9:57 pm 
Forum Junkie
Forum Junkie

Shizu wrote:
Nem tudom, számomra ez nagyon fura, ahogy mesélitek hogy mennyire alacsony szinten van helyeken az irodalom, ének-zene, művészetek oktatás...
Nálunk általánosban és gimiben is kőkemény irodalom, zene és rajz oktatás volt... oO

Jó helyre születtél. ;) Mifelénk se kemény... 2003 óta okítok, sokszor úgy érzem hiába, mert ami ragad az itteni gyerkőcökre, az a hibásan átvett angol szöveg: értelmét nem tudják vagy keverik mással, leírni nem tudják... de mivel a médiában, vagy egypár sukár tv-s emberke szájából elhangzott, az már tök intelligens, és át kell venni. Nálunk ebben látszik a tanulás.

Már írtam a kedvenc példámat, hogy az imperializmust keverik az impresszionizmussal... Sebaj! És vátig állítják hogy ugyanaz.

Véleményem szerint csak azt adja az iskola, ami segít az életbe. Sajnos az általános és a középsuli is ad (vagy adna) fölösleges tudást. Ha maradunk a fentebb írt irodalmi példánál (Stendhal, miegymás)... nos, az ne legyen kötelező középsuliban, mert semmivel sem mozdította előrébb a világ fejlődését egy-egy író egy-egy irománya, mint a kortársaké. Vörös és fekete, meg egyéb megkérdőjelezhető erkölcsiséget bemutató "mű"? Ezek mind fölöslegek, időpazarlás. Ehelyett mondják a gyereknek, hogy ne nyúljon a konnektorba, mert megb****a az áram. Az már nevel az életre. Vagy az, hogy jogsi nélkül ne akarjon 1000 ccm-es mocival hátulról nekirongyolni egy platós traktornak, mert az aszfaltról szedik össze.
Azért elismerem: aki Moliérért rajong, az tegye, nézzen utána az életének, tudja meg a-tól cet-ig hogy mikor hol mit kajált, kivel beszélt, mi és ki hatott rá, meg hogy mit is akart sugallni irományával.
Őszintén szólva, nem hiszem, hogy a világnak pont arra lenne szüksége, hogy bizonyos pedáns gyerekek elrontsák ifjúságukat az otthonüléses könyvbebiflázással, mert ez esetben vagy egy embertársait lesajnáló, vagy egy besavanyodott álörvendő, vagy pedig egy full depressziós gyerekkorát sirató felnőtt válik belőle.

Tanulja mindenki azt, amire van affinitása, a többit meg megtanulják mások helyette.
Én pl. hót hülye lennék ahhoz, amit Shizu csinál... És persze, jó ha linkelget képeket a virágokról, növényekről, el is olvasom őket, meg érdekesnek találom, de nem akarom besajtolni a koponyámba egy számomra idegen tantárgycsoport tudását.

Amúgy az első ezirányú bejegyzéshez még csak annyit: sok tudással is lehet tapló az ember; kevéssel meg életrevaló.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 2009 Jan 13 Tue, 8:58 am 
Forum Junkie
Forum Junkie

Még régebben láttam egy BME-s főarcot az MTV-n, aki pont arról beszélt, hogy mennyire rossz, hogy a természettudommányos tárgyakat (matek, kémia, stb) háttérbe szorítják az új akármilyen tantervben, blabla..

Most akkor hogy is van ez ?
Szerintem itt mindenki mondja a magáét..
Engem meg csak az érdekel, hogy kettessel átengedjenek matekbó. :P

Last edited by foodlfg on 2009 Jan 13 Tue, 11:49 am, edited 1 time in total.

Profile  

Post subject:
PostPosted: 2009 Jan 13 Tue, 10:12 am 
Site Admin

Narloth wrote:
Azon gondolkoztam, miért van az, hogy minden, ami érték, lassan kiveszik ebbõl a világból?

Node mikor volt több érték mint most? Ezt a "bezzeg régen" hozzáJllást sose értettem, mert soha senki nem volt eddig képest egy ilyen jellegü kijelentés után sem arra, hogy megmondja, hogy egészen pontosan mikor is volt annyival nagyon jobb, mint most. ^^"

Image

Profile  

Post subject:
PostPosted: 2009 Jan 13 Tue, 10:24 am 
Forum Junkie
Forum Junkie

Case wrote:
Egészen pontosan mikor is volt annyival nagyon jobb, mint most. ^^"

Hát régen, amikor még nem haltak ki az értékek a világból :beaten:

Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 639 posts ]  Go to page Previous  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 43  Next

All times are UTC + 1 hour