Shizu wrote:
Nem tudom, számomra ez nagyon fura, ahogy mesélitek hogy mennyire alacsony szinten van helyeken az irodalom, ének-zene, művészetek oktatás...
Nálunk általánosban és gimiben is kőkemény irodalom, zene és rajz oktatás volt... oO
Jó helyre születtél.

Mifelénk se kemény... 2003 óta okítok, sokszor úgy érzem hiába, mert ami ragad az itteni gyerkőcökre, az a hibásan átvett angol szöveg: értelmét nem tudják vagy keverik mással, leírni nem tudják... de mivel a médiában, vagy egypár sukár tv-s emberke szájából elhangzott, az már tök intelligens, és át kell venni. Nálunk ebben látszik a tanulás.
Már írtam a kedvenc példámat, hogy az imperializmust keverik az impresszionizmussal... Sebaj! És vátig állítják hogy ugyanaz.
Véleményem szerint csak azt adja az iskola, ami segít az életbe. Sajnos az általános és a középsuli is ad (vagy adna) fölösleges tudást. Ha maradunk a fentebb írt irodalmi példánál (Stendhal, miegymás)... nos, az ne legyen kötelező középsuliban, mert semmivel sem mozdította előrébb a világ fejlődését egy-egy író egy-egy irománya, mint a kortársaké. Vörös és fekete, meg egyéb megkérdőjelezhető erkölcsiséget bemutató "mű"? Ezek mind fölöslegek, időpazarlás. Ehelyett mondják a gyereknek, hogy ne nyúljon a konnektorba, mert megb****a az áram. Az már nevel az életre. Vagy az, hogy jogsi nélkül ne akarjon 1000 ccm-es mocival hátulról nekirongyolni egy platós traktornak, mert az aszfaltról szedik össze.
Azért elismerem: aki Moliérért rajong, az tegye, nézzen utána az életének, tudja meg a-tól cet-ig hogy mikor hol mit kajált, kivel beszélt, mi és ki hatott rá, meg hogy mit is akart sugallni irományával.
Őszintén szólva, nem hiszem, hogy a világnak pont arra lenne szüksége, hogy bizonyos pedáns gyerekek elrontsák ifjúságukat az otthonüléses könyvbebiflázással, mert ez esetben vagy egy embertársait lesajnáló, vagy egy besavanyodott álörvendő, vagy pedig egy full depressziós gyerekkorát sirató felnőtt válik belőle.
Tanulja mindenki azt, amire van affinitása, a többit meg megtanulják mások helyette.
Én pl. hót hülye lennék ahhoz, amit Shizu csinál... És persze, jó ha linkelget képeket a virágokról, növényekről, el is olvasom őket, meg érdekesnek találom, de nem akarom besajtolni a koponyámba egy számomra idegen tantárgycsoport tudását.
Amúgy az első ezirányú bejegyzéshez még csak annyit: sok tudással is lehet tapló az ember; kevéssel meg életrevaló.