Nos az én évértékelőm elég szűk terepen mozog majd, mert nem sokfélét hallgattam idén, de azt legalább indokolatlanul nagy mennyiségben.

Ez az év nekem olyan szempontból volt jó, hogy megint viszonylag sokat szélesedett a látóköröm, sokkal nyitottabb lettem több olyan műfajra, amit eddig meg sem próbáltam meghallgatni. Albumtermést nézve 2010 számomra nem sokat hozott, nem nagyon követtem a friss dolgokat, nyilván csak azt, amit addig is vártam. Ezeken kívül inkább a frissen megismert zenekarok munkáit hallgattam, amik között csak elvétve volt 2010-es megjelenés. Na de tsapjunk a lecsóba. :')
Kiadványok:
- emmurée: Touei (album)
- 9GOATS BLACK OUT: TANATOS (album)
- MONO: Holy Ground: NYC Live (album+DVD)
- D'espairsRay: MONSTERS (album)
- me-al art: 生まれてきたけれど (album)
- Spangle call Lilli line: VIEW (album)
- BUCK-TICK: 独壇場Beauty (single)
- The Gazette: RED (single)
/nemszólbe/
- Dir en Grey: Uroboros -with the proof in the name of living...- (DVD)
/bár nem néztem, csak hallgattam, nekem az volt a lényeg/
A
koncertfelhozatalt illetően örömmel tapasztaltam, hogy egyre több japán zenekar köt ki nálunk, legyen szó visual keiről vagy más műfajról. Kettő koncert volt, ami mindennél jobban érdekelt: a februári
MONO és a szeptemberi
D'espairsRay. Nyilván nem ugyanolyan értelemben, de mindkettő meghatározó élmény volt számomra.
Ami a
2010-ben történteket illeti, szomorú volt látni, hogy idén mennyi fiatal zenészt vesztettünk el. Ami a legjobban szíven ütött az
Daisuke halála volt, mert noha tudtuk, hogy beteg, nem számítottam rá, hogy egy nap majd arra ébredek, hogy a halálhírét olvasom. Nyugodjon békében mindegyikük.
Aztán persze feloszlott egy taliga zenekar, amiknek mondjuk a zöme szerencsére nem érintett, mert nem hallgattam őket, de valakinek biztos sokat jelentettek és az ugye nem jó, ha nem hallhatunk valamit többé. Ami a legjobban meglepett - annak ellenére, hogy életemben nem hallgattam őket - az a
Kaggra, feloszlása volt, noha utóbb elkezdtem kapizsgálni az okokat és van benne ráció, de a bejelentés szerintem váratlan volt.
Aztán sok volt idén a betegeskedés zenész körökben (meg nyilván nem zenész körökben is

), amit nyilván mindig rossz hallani bárkiről is legyen szó, de ami engem érdekelt az
Hizumi torokgyíkja és a határozatlan időre szóló szünet, amit ez magával hoz/hozott. Szünetelt még a
9GOATS BLACK OUT is, amitől iszonyat megijedtem, de egyrészt baphomet néven ugyanúgy játszottak, másrészt úgy tűnik ennek a szünetnek vége, hiszen a januárt 3 koncerttel kezdik. (Ámen.) Viszont helyette tegnap olvashattam, hogy az
emmurée is beszünetelteti a koncertjeit jövő év közepefelétől. Juhú. Nem mintha emmurée koncert túrára készültem volna jövőre Japánban, de azért na...
Ami
csalódás volt számomra az az
amber gris. Az első single után úgy gondoltam, hogy hű meg haaa, lesz itt valami új, ami jónak ígérkezik, de aztán a második single és az idei mini-album számomra semmilyen volt. (Egy picit még ide kívánkozik részemről a
Jinkaku Radio visszatérő lemeze is, de inkább csak zárójelben jegyzem ezt meg, mert lehet, hogy csak hallgatnom kéne még kicsit.)
Örültem viszont, hogy
Loki (ex-Sugar) volt szíves hallatni magáról, illetve hogy az újdonsült
König nevű formációja kiadott egy minialbumot is. A mini szerintem egész korrekt lett, szóval várom, hogy a továbbiakban mi kerül ki majd a kezéből.
A
koreai színteret hébe-hóba követem csak, de ha valamit meg kell említeni, hát az a
SHINee-tól a
Lucifer, ami olyan szintű függőséget okozott nálam, hogy az borzalmas. v__v Az a pár fiúbanda, akiket jobban figyelemmel követtem, nekem nem mutatott semmi felejthetetlent idén, szóval mást ehhez a kategóriához nem fűznék. Jövőre tervbe vettem, hogy megismerkedem pár lánybandával is, szóval majd jól szétnézek a fórum megfelelő zugaiban.
Az év felfedezése nálam - olyan értelemben, hogy azok közül a zenekarok közül, akiket idén ismertem meg - minden kétséget kizáróan a
kacica. 2010-es megjelenésük ugyan nem volt, de mindenképpen szót akartam ejteni róluk. *ez itt a reklám helye

* Remélem a jövő évi összefoglalómba már aktuális megjelenéssel is beírhatom őket, mert dolgoznak serényen. *0*:heart:
Összességében nem tudom mit mondhatnék, sajnos a tavalyi termést nem gondoltam így végig, így nem tudok mihez viszonyítani. Ha mérlegre teszem a dolgokat, akkor azt hiszem azt tudom mondani, mint
Jigsaw: nem volt rossz, de kiemelkedően jó sem. Reméljük, hogy jövőre jobb lesz. ^^
És ünnepélyesen megfogadom, hogy a jövő évi beszámolóm - ha lesz - nem lesz ilyen hosszú.