No, akkor csak gyorsan, ömlesztve és arról tudok persze csak nyilatkozni amit én játszottam... szóval:
Igen, sok volt a koreai zene (túlsúlyban ellenben nem volt...), aminek az oka végtelenül egyszerű: az utóbbi egy-két évben megint nagyon belehúztak odaát, még jobban, mint a korábbi aktívabb korszakukban (2001 környéke) és a sok rémes izé mellé sok maximálisan telitalálat buliszámot is összehoztak. És ha valaki, akkor én aztán nem vagyok elfogult, eléggé köztudottan viszolygok az országtól, meg az embertelen, fullműanyag zeneiparuktól, de ennek semmi köze ahhoz, hogy van ott mostanában egy csomó cucc, ami zeneileg jó és tökéletesen működik buliban, plusz nem mellékesen közismert is itthon. Persze, japánban is vannak rohadtjó zenék hasonló stílusban, de mostanában relatíve kevés. Ott van Namie, Kumi, Ayu és BoA akik azért mindig megbízhatóan előrukkolnak ilyesmi dolgokkal, de rajtuk kívül alig van olyan előadó, aki ezt a partizós pop-rnb vonalat képviselné. Vannak még akiknek néha vannak ilyen dolgaik, persze, de... a Foxxi MisQ eltünt, Lisa eltévedt másfele, aztán nem is tudom. m-flo és még...? D-Motion, Urata Naoya szólójáról ez-at... Szóval akad, csak nagyon elszórva, a KPop meg egy bazinagy, arctalan amorf halmaz, ahonnan könnyű kitúrni a pár rohadtjó cuccot, a többit meg feledni el gyorsan.
Kínai, megstb zenék pedig... az a probléma, hogy az számomra teljesen átláthatatlan terület. A koreai dolgokban már régóta bennevagyok, meg kiismerem magam, de a kínai, tajvani zenékkel kapcsolatban vagy tíz éve elvesztettem a fonalat, szóval az nekem mindmáig annyiból áll, hogy Faye Wong, meg Mavis Fan, 'oszt csókolom.
Szóval ilyenkor jönnek jól a requestek. Az ázsiai zene, azért brutálisan széles terület (már csak maga a japán zenei színtér is feldolgozhatatlan, de azt azért próbálom követni eltökélten, a mainstreamtől a grindcore-ig, megmittoménmiig) egyszerűen képtelenség mindent ismerni, szóval mások requestjei, tippjei nagyban megkönnyítik sokszor a tájékozódást.
Meg ha már requestek: nagyon sokszor van, hogy olyan zenéket kérnek emberek, amiket lehet, hogy ők nagyon szeretnek, de egész egyszerűen nem igazán valóak buliba. De sokszor még az ilyeneket is megpróbálom elsütni, vagy olyankor amikor nagyon pörög a buli és két nagy közkedvenc közt kitart a lendület és ezektől sem ürül ki a tánctér, vagy akkor amikor már úgyis mindegy és pangás van... akkor tök jól befér egy-két ilyen is, amire elpörög az a pár ember, aki ismeri, szereti, aztán elő lehet szedni megint általános favoritokat és megint helyrebillenteni a hangulatot.
Mi köze is van ennek ahhoz amiről elvileg irogatok...? Nem tudom, szóval akkor vissza a felmerült témákra:
Az NSeken meg néha tényleg kicsit problémás a zeneszelektálás. megvan az a kb. 10+ előadó, akik abszolúte közkedvencek és tényleg probléma szokott lenni, hogy azokon kivül egyszerűen keveset ismernek sokan, vagy nem is az, hogy keveset, csak nagyon másféléket... a régi közkedvencek (Luna Sea, Pierrot, régi Laruku, megstb) láthatólag egyre kevesebb embert mozgatnak meg, ami érthető persze, merthogy régiek (egy akármilyen más jellegű buliban sem a tíz évvel ezelőtti cuccokat szokták játszani elsősorban, hanem az újakat), az újabbak közül meg nagyon embere válogatja, hogy kiket mi mozgat meg. Persze az ilyen Deluhi, Matenrou, OZ, stb cuccok kezdenek egyre inkább feljönni a ténylegesen széles körben ismert csapatok közé, de ha sok az ilyesmi, akkor azonnal jönnek a request hegyek, hogy de mikor lesz gazettegacktdegdespstb. De amikor azt mondtam, hogy az NS/NG műfaji keveredést csökkentjük drasztikusan, azt úgy is gondoltam, de álljon itt egy kis idézet az NS 20 beszámolóból:
NS 20 beszámoló wrote:
Megvoltak a szokásos kitérők is az egyéb stílusok felé (habár ezekből a tervek szerint kevesebb lesz a jövőben, csak zökkenjenek helyre a dolgok a mostantól elvileg több-kevésbé párhuzamosan futó Nippon Shoxx és Nippon Groove bulikkal kapcsolatban)
Ami biztos megmarad NS-eken is, az a pop-rock vonal (pl.: Anna Tsuchiya, a rockosabb Ayu dolgok, megstb), valamint én speciel szeretném kicsit jobban nyomni az indie-rock vonalat majd ősztől, aztán majd meglássuk arra mi lesz a reakció.
Az NG bulikban levő vk cuccok pedig: egyrészt most abból is volt össz-vissz három darab, másrészt meg vannak olyan vk számok, amik maximálisan passzolnak stílusilag is egy ilyen buliba, azok esélyes, hogy, persze módjával, de a jövőben is fel fognak bukkanni, mert semmi normális ok nincs arra, hogy miért ne. Japán. Bulizene. Pont. Nevetséges dolog valamit stigmatizálni azért mert vk.
Aru: nem igazán értem ezeket a dubstep blokkokkal kapcsolatos megjegyzéseket... Az NS bulikban a "dubstep blokkok" többnyire egy darab számból szoktak állni (Goth-Trad: Back To Chill, amit Ji kb mindig lead..) én csak nagyritkán rakok be valamit, nem számítva persze azt amikor a legelején pakolgatok be mindenféle ezt, mialatt jönnek le az emberek. A Mappás buliban pedig volt összesen 3 darab dubstep szám (kettő tőlem, meg Ji-től megint a BTC).
Morning Musume-től meg egyébként akartam tolni egy Love Machine-t, csak elfeledtem, de majd pótlom next time.
A Carameldansen meg... ehh, hagyjuk.
Egyébként pedig:
Nippon Groove @ Mappa
beszámoló / képek
valamint:
A Versailles after most már véglegesítve lett.
A júniusi Nippon Groove-hoz meg facebook-os link is van
itt. Aki fent van ott, az jelölgesse, ajálgassa, meg amit még ott lehet. Köszi.