Az
oshare-kei LJ community-ben találkoztam először az
oshare kei kifejezéssel, mikor épp valami témábavágó zenekarra kerestem rá. Íme egy hasznos definíció a community-ből:
OSHARE KEI?
the happier, lighter, cuter, brighter, fluffier, and usually more colorfully eye-blinding, etc., side of VISUAL KEI.
oshare: (verb) "to dress stylishly"
Thus said, bands under this style live up to the meaning by dressing up in colorful costumes, or in DECORA and/or FRUiTS style.So, many of them are seen sporting massive amounts of jewelry and bags of cartoon characters and animals slung on, tons of hairclips that make you go dizzy because you'd lose count, and lighter make-up.
The music is more happy sounding, the lyrics lighter and happier.
És nekem a Kra az egyetlen szerelmem. Bár már nem is mondanám rájuk, hogy oshare, mert az amolyan "szitokszó". xD Nomeg, kosztümöket illetően már ők is a "változó korban" vannak.: nem oly' elborultak. De azért weird fluffy ruhákat bírtak viselni, főleg a Mai nevű übercuki gitáros aki kutyusnak képzeli magát. Amúgy egy nekem nagyon bejövő márka támogathatja őket olykor-olykor imádom a cuccaikat.
Szerintem ruhailag/szinességileg nem mindig elkülöníthető, hogy no akkor most ki oshare is ki "csak" visual kei. Szubjektív kategória. Példának okáért szerintem az Ayabie az nem oshare kei.
De azért néhány támpont a fenti leíráson kívül avagy, a Hogyan legyünk Oshare kézikönyv harmadik és negyedik pontja: álljunk be csámpásan, és peace jelet vhogy bénán fordítva mutatva a szánk körül matatunk. XDXD.
Előfordul, hogy egy vk zenekarban csak egy tag bír ezzel a "különleges" képességgel. Mindig kell egy "kjúútiii~" a csapatba.
A dalszövegek témája lehetne perdöntő, de arról nem mindig lehet fogalmunk. A meglévő fordítások végigböngészése idő/ill. érdeklődés hiányában elmarad. Kra szövegeket olvastam, nagyon tetszenek, színes költemények; és van értelmük, kellő ború is (csak semmi "wristcut"), de nem csupa repülő cukor. XD; An Café-nál viszont már a "Donald Kacsát imitáló" daluk után feladtam a behatóbb ismerkedést....XDXD
A zene zúzóssága sem segít az elhatárolásban, mert a legvisualabbvisual banda is pretty pop-ot játszik az egyik percben, aztán meg heavy metált. Oshare kei-ben szerintem gyakori a "középiskolás punk" hangzás ha ez segít. XD. De ez lehet, hogy csak az átlag új indies zenekarok nyersessége XD, melyek közt igen, utóbbi időben leszaporodott az oshare jelenség....
ésatöbbiésatöbbi