Főoldal » Feature, Goth & Industrial, Japán, JRock / Visual kei, Lemezkritika » Éjsötét panoptikum: VELVET EDEN – Double Twelve

Éjsötét panoptikum: VELVET EDEN – Double Twelve

A VELVET EDEN egyike Japán kultikusnak mondható darkwave/electro-goth formációinak, akik még a visual kei stílussal is kacérkodtak rögös pályájuk során. Az 1998-as alakulás utáni néhány évben egy seregnyi demókazi mellett csupán pár hivatalos kiadványt jelentettek meg, 2002-es szünetük bekövetkeztéig. 2010 tavaszán azonban az éj gyermekei fellélegezhettek, hiszen Dada (énekes, frontember, transzvesztita ikon, ki tudja még mi) bejelentette a visszatérést, új zenészekkel. Azóta is működik a csapat, habár folyton cserélődő tagsággal, éppen ezért kisebb csoda, hogy a Witch on Flames EP után végre egy album is megjelent tőlük – de még milyen!

velvet eden logo

A Double Twelve nem árul zsákbamacskát, pont azt kapjuk, amire számítunk: két tucat hamisítatlan VELVET EDEN szerzeményt. A választék persze eléggé széles, hiszen a “régi szép” időkből és a közelmúltból egyaránt találhatunk dalokat a lemezen. Mindezt összefogja a tény, hogy minden számot újrarögzítettek (vagy legalábbis jelentősen átmixeltek) a stúdióban, ezzel pedig egységes, tiszta hangzású albumot kaptunk, még ha különböző korokból is szemez. Tovább színesíti a képet, hogy Dada és Chro (billentyűs/gitáros) dalai mellett számos olyan is felbukkan, amelyet a “bársonyos éden” egykori oszlopos tagja, Kalm szerzett. Egyedül az ezredforduló eleji viharos időszakból nem mentettek át egy számot se – mondjuk nem is kár.

velvet eden band doubletwelveA kiadvány meglehetősen hosszú – több mint másfél óra, két lemezen –, ezért lehet, hogy elsőre sokakat elrettent, de határozottan érdemes vele jobban megismerkedni, még ha nem is egy ültő helyben. Régi és új rajongók (vagy csak szimpla érdeklődők) számára is sok jóságot rejt a korongpáros, egyrészt ismét hallhatjuk az olyan gótcsipkés klasszikusokat, mint a SAD MASK vagy a La fin, másrészről a csapat stílusa még sosem hangzott ennyire összefüggőnek és modernnek. Ez persze nem jelenti azt, hogy arctalan, szürke masszává olvadnának a dallamok, mivel mindig van valami kis fűszer, ami feldob egy-egy témát, legyen szó kemény gitárokról vagy egzotikus hatásokról. Dada éneklése mondjuk kicsit vesztett egykori fényéből, bár ezt is csak a magasabb és kitartott hangoknál lehet néha-néha észrevenni.

Némelyik dalról külön is érdemes említést tenni. Ilyen például a légiesen sodródó Hanauri musume fülbemászó, elnyújtott dallamaival, melyet (programozott) vonósok kísérnek. Hasonló eszközökkel operál a Masquarade Alone is, bár itt játékosabb melódiák ütik fel a fejüket, groteszk, cirkuszi atmoszférát létrehozva – picit a japán underground másik elektronikus helytartójára, Kaya-ra emlékeztet a hatás. Ezt a hangulatot aztán a második lemezen a Rouge d’noir viszi tovább valamelyest, bár sokkal organikusabb hangzással, tangós és sanzonos elemekkel. A rockosabb vonal is képviselteti magát: a Confessions of Mask az album egyik legjobbja ilyen téren. Persze a hagyományosabb sötét elektronikát alkalmazó szerzemények se maradhatnak el, úgy mint a Shoujo A, a One Caress vagy a horrorisztikus hangmintákkal tarkított Witch on Flames.

Összességében kellemes hallgatnivalót hozott össze a VELVET EDEN aktuális legénysége, sok-sok emlékezetes nótával. Egyébként a külcsínre sem lehet panasz, a stílushoz abszolút passzoló komor tájak, impressziók és zenész portrék alkotják a mázat. Kissé azért hiányolom Dada morbid hangulatú rajzait, hiszen ha valaki igazán ért hozzá, hogy saját kézzel hogy keltse életre a dalaiban rejlő sötétséget, az ő – pláne ha hozzávesszük designerként töltött éveit (több között Dir en grey meg Kagerou pólóminták és borítók tervezésével). Ezt a kis személyes hiányt félretéve maximálisan ajánlom a szóban forgó lemez-monstrumot azoknak, akik egy kis melankolikus révedezésre (adott esetben rave-edezésre) vágynak. Vesszetek el nyugodtan a bársonyos édenben – csak aztán visszataláljatok!

VELVET EDEN – Double Twelve

CD-1
01. Jungfrau Traum
02. Unhappy Birthday
03. Street of Alice 2.0
velvet eden twelve cover04. Hanauri musume
05. Make up Shadow
06. SAD MASK
07. VELVET EDEN
08. MAZE
09. Masquarade Alone
10. Himebara Sacrifice
11. Shoujo A

CD-2
01. Unknown Spider
02. One Caress
03. Girl’s End
04. La fin
05. Paraph
06. Rouge d’noir
07. Freakshow
08. Duel d’Amour
09. Marionette Waltz
10. Witch on Flames
11. Platonic Blood
12. Confession of Mask
13. Regret

2014.02.26
Kiadó: Darkest Labyrinth

Tags:

Szólj hozzá

© 2002-2018 SoundOfJapan+ · RSS · Japán és ázsiai zene + szubkult · Facebook: SoundOfJapan FB