Buck-Tick

Mona Lisa Overdrive

2003-02-13 / BMG

A Buck-Tick a JRock szintér legrégebbi csapata. Közel húsz éve alakultak, korábban indultak és váltak sikeressé mint a visual-kei alapzenekaraként nyilvántartott X-Japan és bőven túl is élték őket, csakúgy mint gyakorlatilag minden más akkoriban indult együttest. Ami viszont még fontosabb, hogy amellett, hogy a szintér legrégebbi képviselői, egyben a legmegbízhatóbbak is.
Míg sok más nagy JRock bandára igen jellemző a meglehetősen váltakozó szinvonal (így pl. Luna Sea vagy a L'Arc~en~Ciel) vagy éppen a túlzott kiszámíthatóság (Plastic Tree, La cryma christi, stb..) a Buck-Tick hosszú karrierje alatt soha sem okozott csalódást gyenge albumokkal és miközben végig hozták a magas szinvonalat folyamatosan változtatak stílusilag, mindig új hangzásokkal és műfajokkal kisérletezve.

Az utóbbi évek folyamán igen rossz idők jártak a major JRock-ra: több nagy csapat feloszlott, míg néhány más, zeneileg egykor forradalmi dolgokat alkotó banda szépen lassan elsekélyesedett. Ilyen körülmények között érthető, hogy a hatalmas várakozás mellett némi aggodalommal vártam az új album megjelenését, hogy vajon ők képesek lesznek-e hozni szokott formájukat.
Azonban az aggodalom szerencsére teljesen alaptalan volt. Nemhogy hozták a tőlük elvárt szinvonalat, de a Mona Lisa Overdrive (melynek címét ráadásul egyik kedvenc könyvemről kölcsönözték) hosszú fennállásuk egyik legkiválóbb és talán legsokoldalubb albuma lett, tele tökéletesen eltalált dalokkal és néhány igazi meglepetéssel.

Soha sem tartoztak azok közé az együttesek közé akiknek hangzása és irányvonala kiszámítható és az elöző két albumuk is stílusilag a lehető legtávolabb állt egymástól.
Az elektronikát minden addiginál nagyobb mértékben felhasználó, nagyon sűrü, zúzós hangzású, 2000-ben megjelent One Life, One Death után a (két-három kivételt képező daltól eltekintve) nyugodt, visszafogott kyokutou I LOVE YOU következett két évvel később. Azonban míg azok a lemezek többnyire végig következetesen ragaszkodtak egy bizonyos hangzáshoz, a Mona Lisa Overdrive minden újabb számnál meglepetést okoz... Egymást váltják a tipikus B-T dalok, melyek hallatán nosztalgikus merengésbe kezdhetünk, felidézve a zenekat korábbi korszakait, valamint a megdöbbentő, teljesen új hangzásokkal kisérletező számok. Ezek közül az elsőt már rögtön az elején megkapjuk. Az albumot nyitó nakayubi, digital hardcore-t idéző zúzásával a legbrutálisabb darab ami valaha is kikerült Atsushiék kezéből és a felkészületlen hallgatót belepaszírozza a székébe.

Az utána következő BUSTER ellenben egy nagyon tipikus B-T dal, minden különlegesebb meglepetés nélkül és tökéletes arra, hogy a nakayubi sokkja után kicsit magunkhoz térjünk. Azonban a refrénjében már megcsillan az a zsenialitás ami aztán a harmadik számtól, az albumot megelőző kislemez, a Zangai új verziójától kezdve végig jellemző marad... A gengii egy eszméletlenül pörgős két és fél perces adrenalin-fröccs, a Mona Lisa furcsa torzitott éneket és Atsushi kristálytiszta hangját állítja kontrasztba,
A Girl -shape 2- a zenekar olyan kilencvenes évek eleji gyönyörű, mára már klasszikus dalait idézi mint a Jupiter vagy az Dress, a Black Cherry az előző album egyik kislemezdalának, a 21th Cherry Boy-nak a továbbgondolása, míg az ai o uta agyontorzitott gitárjaival, fura hangeffektjeivel az album egyik legkiemelkedőbb darabja.

Az album legmegdöbbentőbb dala azonban pedig nem a nyitó nakayubi, hanem a Sid Vicious ON THE BEACH, című kis darab, mely olyan mint a címe: a szörf-rockot vegyití a Sex Pistols féle punkkal és a jellegzetes Buck-Tick hangzással... három olyan dolog ami látszólag teljesen üti egymást, nekik mégis játszi könnyedséggel sikerül öket összehozniuk.

Az albumot a kyokutou I LOVE YOU-hoz hasonlóan egy Continue című kis outro zárja és valóban, azt vennénk a legszivesebben ha az album még folytatódna tovább, de a szűkös, 48 perces játékidőnek ezzel vége és csak reménykedhetünk, hogy nem kell sokat várnunk a következő lemezig. A Mona Lisa Overdrive, az igen erős konkurencia ellenére messze az év eddigi legjobb albuma és nehéz dolga lesz annak aki szeretné túlszárnyalni.

01.nakayubi
02.BUSTER
03.zangai -Shape2-
04.LIMBO
05.Mona Lisa
06.Girl -Shape2-
07.Sid Vicious ON THE BEACH
08.BLACK CHERRY
09.gengii
10.MONSTER
11.ai no uta
12.Continue