Nippon Shoxx #20
JRock / Visual-kei Party

2010 május 15 - 21:00

Kék Yuk (Bp. Fényes Adolf utca 28)

DJk: Case & Ji-chan


A május közepi Nippon Shoxx buli, amellett, hogy már a 20. volt ez alatt a név alatt, két másik dolog miatt is különleges volt: egyrészt ez volt az ősztől tavaszig tartó Kék Yukas NS szezon záróbulija, másrészt pedig a JRock / visual kei partik hazai beindulásának a hetedik évfordulója. Na jó, ezutóbbi csak körülbelül igaz: az első ilyen megmozdulás 2003 április 25-én volt, még a Marco Polo Clubban, de ilyen távlatból az a pár hét eltérés igazán semmiség... a lényeg, hogy a többszörösen is különleges alkalomra illet valami extrát kitalálni. Ez egyrészt az a terv volt, hogy most zeneileg az átlagosnál kicsit jobban visszanyúlunk a régi közkedvencekhez, a másik pedig, hogy az évfordulóra összeraktam egy kis mini-kiállítást a hét év flyereiből és bulifotóiból. Előbbiek végül egy jókora tablón kaptak helyet, időrendi sorrendben, némi pluszinfóval, meg ezzel-azzal kiegészítve, a lényegesen nagyobb mennyiséget jelentő utóbbiak pedig pár A3-as lapra lettek összerendezgetve. Ezeket már kiválogatni is jó móka volt, végignézve majd' hét év fotótermését (csak azért majdnem hét, mert az első két-három buliban sajna még nem készültek képek) és szerencsére nagy sikerük is volt: szinte mindig volt pár ember előttük, az összegyűlt nagyjából 200 (!) képnyi anyagot bogarászva, saját fotókat, vagy ismerősöket keresgélve, sokszor évekkel ezelőtti eseményeket felidézve.

  

Szóval ilyen szempontból sikerült szerencsére talán tényleg emlékezetessé és különlegessé tenni az eseményt, sajna azonban az időjárás (idén már nem először) megintcsak durván keresztbetett nekünk. Miután egész héten eléggé rusnya idő volt, rövid, de gyakori záporokkal és hüvőssel, ez persze mikor máskor teljesedett volna ki, mint a buli napján, amikor gyakorlatilag egész álló nap zuhogott és mindenféle sokéves rekordokat megdöntve egy nap alatt egy egész hónapnyi csapadékmennyiség bírt lehullani kicsiny városunkra. Az itéletidő persze sokaknak elvette kedvét, vagy spontán áradásokat kreálva egyenesen lehetetlenné tette, hogy bárhova kimozduljanak otthonról, szóval valószínűleg ennek volt köszönhető jórészt, hogy egy kicsit kevesebb mint 250 emberrel sikerült negatív rekordot összehozni látogatotságban. Szerencsére ez a hangulatra nem nyomta rá a bélyegét, meg persze ez a 250 csak relatíve kevés, a korábbiakhoz képest, szóval maga a party ettől függetlenül is teljesen jól sült el. Én eléggé utolsó pillanatban estem be, kezemben a raklapnyi tablóval, de a kinti rusnya időre tekintettel ennek ellenére már idő előtt nyitottunk, hogy senki ne ázzon-fázzon odakünn, szóval már bőven kezdett gyűlni a nép lent, mikor én még nagyban a DJ pult és a plakátolásra kiszemelt fal között ingáztam fejvesztve (utólag is köszi mindenkinek aki segített a ragasztgatásban!), majd mikor végre minden fent volt a helyén, akkor az addigi random hip-hop ez-az után egy pici indie-rock kitérővel végre kezdetét vette maga a buli.

     
     

Ji, esüvővendégi kötelezettségei miatt csak később futott be, viszont miután megérkezett, lenyomtak a többiekkel egy mini Para Para bemutatót is, szintén a régi hagyományokat felelevenítve. Egyébként meg zeneileg a tervezettnél végül kevesebb lett a régiség... hiába, a mostani közönség nem annyira vevő már a régi közkedvencekre, az egykori törzsközönség pedig, a tavalyi retróbulival ellentétben, most csak eléggé kis számban képviseltette magát, a táncteret meg nem akartuk kiűriteni folyton, vagyis nagyrészt maradtunk inkább az aktuálisabb favoritoknál. De azért persze így is becsúszott pár régi, manapság ritkán játszott szám... némi Pierrot, X-Japan, Laruku, Guniw Tools (ezutóbbi ráadásul requestként!), Shazna, Baiser, Kuroyume, nomeg még pár ez-az. Megvoltak a szokásos kitérők is az egyéb stílusok felé (habár ezekből a tervek szerint kevesebb lesz a jövőben, csak zökkenjenek helyre a dolgok a mostantól elvileg több-kevésbé párhuzamosan futó Nippon Shoxx és Nippon Groove bulikkal kapcsolatban), nomeg az aktualitás jegyében volt sok-sok Versailles. A végére még egy kis meglepetés ráadás is jutott: mikor lement a záró enka szösszenet ötkor, de az emberek még láthatóan nem akartak hazamenni, vigyorogva odabólintottak a helyiek, hogy na-oké, még egy szám lemehet nyugodtan, szóval így még egy Red Carpet Day is becsusszant bónusznak. Vagyis alapjában véve nagyon jól sikerült a jubileumi party... még akkor is, ha most senki nem készült NS szülinapi tortával, mint annak idején a 10. buli alkalmával.
A nyári és azutáni vk party-program még bőven alakulgat, de jelenleg két dolog már biztos: az első természetesen a július közepi Versailles koncert a Diesel Clubban, a másik pedig az, hogy a nyári szünet után ősszel visszatérünk a Kék Yukba és folytatjuk a dolgokat ott ahol most abbamaradtak. Alább a szokásos tracklista, valamint a kiállítás anyaga, vagyis a régi fotókból összerakott tablók eredeti verziói, amiket klikkelés után persze nagyban is megnézhettek.

Klikk a nagyobb verzióért:

Kapcsolódó linkek:
Kék Yuk/Vörös Yuk

Nippon Groove @ MySpace (a galéria részben az összes korábbi party flyerével)


 

 

Tracklista:

*Case
Lillies & Remains-Solitude of Vigour
Psysalia Psysalis Psyche-Subway Killer
OZ-Detox
DéspairsRay-Medicine
The GazettE-Before I Decay
L'Arc~en~Ciel-Honey
Dir en grey-[KR]Cube
Guniw Tools-Grazing
Gackt-Redemption
hide-genkai haratsu
Pierrot-yuuyami Suicide
Buck-Tick-Jonathan Jet Coaster
Deluhi-Revolver Blast (Single Version)
Miyavi-Biba Biba Bibappu ~jinsei, naki warai~
LM.C-Joker -my name is-
Merry-Violet harenchi
Girugamesh-Asking Why
X-Japan-Scars
Malice Mizer-Syunikiss
Baiser-Flora
Dir en grey-Obscure
Gazette-Rich Excrement
Vamps-I Gotta Kick Start Now
Pierrot-Agitator
Versailles-Shout & Bites
Radwimps-oshakashama
Hangry & Angry-Angelia
BoA-Energetic
Ayumi Hamasaki-Sparkle
SHINee-The SHINee World (doo-bop)
2NE1-Follow Me
DBSK-Mirotic
DéspairsRay-Love Is Dead
Buck-Tick-kimi no Vanilla
Gackt-Another World
Alice nine.-Mirror Ball
Shazna-Aqua
Maximum The Hormone-What's Up, People!!
Buck-Tick-dokudanjou Beauty
Malice Mizer-Beast Of Blood

*Ji
m-flo loves Lisa-Tripod Baby (Shinichi Osawa Remix)
- Para Para -
Para Para Max 5: Sailor Star Song
ViViD-Distance Of Mind
Awoi-suzumushi
Vidoll-san ga koronda
Gazette-anata no tame no kono inochi
Luna Sea-Rosier
Kagrra,-kami uta
Glay-yuuwaku
Orange Range-ikenai taiyou
Malice Mizer-Ju te veux
Malice Mizer-Illuminati
Gazette-Anti-Pop
DéspairsRay-Murder Freaks
Merry-haraiso
Big Bang-Stylish
Versailles-Ascendead Master (Album Remaster)
Merry-kubitsuri rondo
Metronome-mittsu kazoero
One OK Rock-Keep It Real
Versailles-Suzerain
LIA-tsuki warabe (Reese Remix)
Cardz And ENA-Hinotama-Boy
Cycheouts Ghost-Jingle
DJ Technorch-Schranz X
Matenrou Opera-honey drop
Dir en grey-Myaku
Deathgaze-Abyss
DéspairsRay-Reddish -diva version-
lynch.-adore
Gazette-Linda ~candydive pinky heaven~
Mucc-garo
Gazette-Silly God Disco
hide-Dice
Buck-Tick-muma -The Nightmare-

*Case
Seo Taiji-Ultramania
Vidoll-Heroine
The Piass-kiseichuu
Dir en grey-Umbrella
D-Nocturnal
Kuroyume-shounen
Blood Stain Child-Freedom
Aural Vampire-Freeeze!!
Girugamesh-Ultimate 4
Laputa-POPular UPrising
Super Junior-Sorry, Sorry
immi-Crazy Cat
T-Ara-Bo Peep Bo Peep
AnCafe-Maple Gunman
OZ-Filmy
X-Japan-X
Versailles-Zombie
Girugamesh-Dirty Story
SuG-Love Scream Party
Maximum The Hormone-koi no Mega Lover
Undown-Move Your Head ft. Yamaarashi
Rip Slyme-Super Shooter
DBSK-Xiahtic (Junsu)
Luna Sea-Shine
D-Sleeper
LM.C-Oh My Juliet
exist-trace-Judea
X-Japan-Orgasm
Raphael-Sweet Romance
Vamps-Love Addict
Madeth gray'll-[Zwei] dataisya to moumokuna tyuuzetsuzi..
Gackt-Vanilla (Mars Version)
Buck-Tick-Love Letter
Gazette-Cockroach
Kiyoshi Hikawa-hakone hachiri no hanjirou
Versailles-Red Carpet Day
Yuko Nakazawa-junjou koushinkyoku