Nippon Shoxx #3
 ~ JRock / Visual-kei Party ~

2005~December~03 - 22:00

Marco Polo Club (Bp. Nyár u. 6)

DJk: d4m4g3 & Case

 

Mint majdnem mindig, ezúttal is belefutottunk egy-két technikai problémába: most éppen a fülhallgatóhoz nem volt csatlakozó, a CDjátszó egypár gombja haldoklott, plusz még egy kontaktos vezeték is volt, ami miatt egy rossz mozdulat elég volt ahhoz, hogy zsebrádiós hangerőre halkuljon a zene. Azonban egyrészt szerencsére sikerült minden problémát több-kevésbé feltünésmentesen kiküszöbölni, másrészt pedig mostanról garantáltan nem ez fog megmaradni emléknek, hanem az, hogy ilyen embertelen jó hangulat még talán egyik eddigi buliban sem volt, plusz, hogy még soha nem volt ennyi ember egyik korábbi vk partyn sem. Pedig a buli előtt nem voltak különösebben bíztatóak az előjelek: az elöző partyn relatíve kevesen voltunk, ráadásul újra sikerült telibetalálnunk egy vizsgaidőszakot és emiatt, valamint egyéb random okokból sokan voltak akik már előre mondták, hogy nem tudnak majd jönni. Ehhez képest végül több mint száztízen voltunk és köztük rengeteg új arc is, ráadásul többnyire nem csak felületes kiváncsiskodók, hanem olyanok akik nagyon is tisztában voltak azzal, hogy mi is az a visual kei.

Mondjuk szerencsénk is volt, mert ahhoz képest, hogy máskor mennyire túltengés van hétvégenként goth, megstb bulikból, most meglepő módon nem volt semmi az egész városban, így jópáran lejöttek azok közül is akiket mindkét vonal érdekel, de általában inkább döntenek a goth / industrial partyk mellett, köztük néhány olyan ember is, akikről nem nagyon hittem volna, hogy valaha vk rendezvényen látom őket. Többek közt ezért is szerencse, hogy ennyire jó hangulatura sikerült az este, mivel remélhetőleg megtetszett a dolog azoknak is akik nem voltak a korábbi bulikon és így lenéznek majd legközelebb is. Egyébként nem csak itt bukkant fel rengeteg új arc, hanem egyéb fórumokon és random helyen is egyre többen bukkanak fel olyanok akik érdeklődnek a műfaj iránt, tehát talán végre nálunk is beindult valami komolyabb folyamat.

A buli, ugyanúgy mint legutóbb, hivatalosan tízkor kezdődött, de kilenc környékétől már volt egy kis bevezető mindenféle, műfajilag teljesen vegyes japán zenékkel az enkától, a hip-hop-on át a EuroBeat-ig. Mint ahogy már egy-kétszer korábban is előfordult, most is volt lent egy, a klub feletti hostelből teljesen véletlenül lekeveredett japán vendég. Ahogy várható volt először ledöbbent azon, hogy mi folyik itt és a Kiyoshi Hikawa féle enka favorit, a  'zun-doko' alatt állítólag teljesen elképedve nézett be e terembe, hogy nini, ilyeneket ismernek itt az emberek, sőt még táncolnak is rá...!? Azonban amikor az első meglepetésen túltette magát láthatóan elkezdte élvezni a dolgot és még a pulthoz is odajött, hogy nincs-e esetleg valamink az Orange Range-től (nem volt), a Neon Genesis Evangelion főcímzenéjét, amivel d4m4g3 elkezdte magát a tényleges partyt pedig már nagyvidáman énekelgette kint az asztala mellett és később is bekukkantott még a terembe egy-egy közismertebb szám alatt. Fura egy élmény lehetett neki az biztos.

A két kényszerűségből kihagyott buli után visszatérő d4m4g3, aki most laptop-ról nyomta a zenét, többnyire megmaradt a jól bevált közkedvenceknél, ami nagyon jót tett a hangulatnak, nomeg én így jobban el tudtam osztogatni a rám eső háromszor egy órában egy-két kevésbé közismert klasszikust (mint például Platic Tree... kár, hogy kevesen szeretik őket mifelénk, pedig nagyon megérdemelnék a figyelmet), néhány requestet (többek közt a volt Laputa énekes Aki lemezéről egy számot), korábbi bulikban soha nem játszott zenekarokat (Candy Spooky Theater, lab., Predators, nomeg Aural Vampire) és persze most is előszedtem egypár dalt a lynch.-től, akik nálam simán elnyerték idén az év legjobb új vk bandája címet. Vagyis alapvetően a közkedvencek közé próbáltam becsempészni olyan újabb dolgokat is, amik nagyon érdemesek a figyelemre, csak éppen (egyenlőre) még nem túl közismertek nálunk. A fejhallgató hiánya miatt kimaradt egypár dolog, amire nem nagyon emlékeztem fejből, vagy tudtam, hogy hosszabb intrójuk van, amit egy buli közepén tanácssabb inkább levágni (mint például a Buck-Tick féle DTD jó kétperces bevezetője), de szerencsére volt bőven más helyettük, tehát nem igazán jelentett problémát ez sem.

Egyébként érdekes volt látni, hogy mennyire változott a közizlés és, míg az első pár buliban szinte csak a régi nagy kedvenceket lehetett játszani, mint L'Arc~en~Ciel, Luna Sea, X, Pierrot, stb, addig most már, az újabb vk fanoknak köszönhetően, egyre inkább a Dir en grey, a DéspairsRay vagy éppen a Vidoll számít a favoritnak. Szerencsére nálunk továbbra sem jellemző az ami néhány más európai vk közösségben igen, hogy általános hisztéria alakul ki egynéhány egészen rettenetes és szinvonaltalan zenekar körül, hanem az újabbak közül is azok válnak igazi közkedvencekké akikre ténylegesen érdemes is odafigyelni. No persze az utóbbi időben tapasztalható izlésváltozás garantáltan nem fogja azt jelenteni ami máshol jellemző, hogy szépen lassan teljesen háttérbeszorulnak a műfaj klasszikusai, éppen ezért is volt most egy külön egyórás blokk, amiben csak és kizárólag az elmúlt évtized legjobb és legnagyobb hatású vk csapatai szerepeltek.

Persze sokan elmentek már a négyórás zárás előtt, de még akkor is egész szép számmal voltunk az egyébként egyre jobban és jobban leamortizálodó Marco Polo-ban, amikor még egy utolsó, a Dir en grey segítségével elkövetett durvulás után a Puffy legimádnivalóbb számával le lett zárva a buli. Nehéz lesz a mostani partyt túlszárnyalni, de mi meg fogunk tenni mindent, hogy ez sikerüljön és reméljük, hogy legközelebb, vagyis márciusban, a kedvenc törzsközönségünkön kívül újra viszontlátjuk majd azokat akik most voltak először, plusz le tudnak majd jönni azok is akik ezt kénytelenek voltak kihagyni. Alább flyer, banner, nomeg persze az elmaradhatatlan playlistek.

a buli flyere >> klikk

Kapcsolódó linkek:
LD-50

warm-up (Case)
Nakazawa Yuko-junjou koushinkyoku
Minagawa Osamu-kuroneko no Tango
cyBerDeaTh-SXEXQ
Big Z-The Biggest feat. Warren G
DJ Hazu-Japanesta feat. Phobia of Thug
DJ Yas-Dead Or Alive feat. Lamp Eye
Namie Amuro-WoWa
Fire Ball-City Jack
key-a-kiss-derakkusu (EuroBeat Mix)
Shena Ringo-honnou
Halcali-Strawberry Chips (Tanaka Chigai Mix)
Bathtub Shitter-Life Is One Link
Chu Ishikawa-The Sixth Tooth (Tetsuo OST)
dicot-aitsu
Kiyoshi Hikawa-Kiyoshi no zundoko bushi
Ayumi Hamasaki-Trauma

d4m4g3 #1
Shinseiki Evangelion OST-Cruel Angel's Thesis
DéspairsRay-Garnet
Siam Shade-Black
Dir en grey-yokan
Malice Mizer-Beast of Blood
Eve of Destiny-Nervous and Innocence
Pierrot-Nounai Moruhine
Gackt-Luna
Baiser-Flora
Glay-Freeze My Love
Dir en grey-Raison d'Etre
Kagerou-watashi
Malice Mizer-Illuminati
Luna Sea-Tonight

Case #1
Dir en grey-Clever Sleazoid
Merry-kubitsuri rondo
Metronome-death-chocolates
Laputa-POPular UPrising
Buck-Tick-Cyborg Dolly, sora-mimi, Phantom
lab.-No Skin Of My Ass (Full Metal Panic by Shuuji Ishii)
Közi-Innermost...
Aki-Bump
The Predators-Bakuon Drop
Gackt-Metamorphoze
L'Arc~en~Ciel-Lost Heaven
Kiyoharu-Last Song (saigo no uta)
Aural Vampire-Preservative Woman
DéspairsRay-Grudge
Buck-Tick-My Fuckin' Valentine

d4m4g3 #2
DéspairsRay-Reddish (DIVA version)
Dope Headz-Glow
Dir en grey-Umbrella
Gackt-Vanilla
Siam Shade-Passion
Merry-Japanese Modernist
Déspairs Ray-Forbidden
Pierrot-Mad Sky
Acid-koe ni...
Madeth Gray'll-[Zwei] dataisya ta moumokuna tyuuzetsui
Dir en grey-Mask
Nightmare-Varuna

Case #2
L'Arc~en~Ciel-Blurry Eyes
Luna Sea-Steal
Malice Mizer-Brise
Glay-shitto (Kurid-Phantom Mix)
hide-Honey Blade
X Japan-Dahlia
Laputa-Alkaloid
Siam Shade-Black
Plastic Tree-Glider
Pierrot-Agitator
Kuroyume-Like @ Angel
Buck-Tick-Iconoclasm

d4m4g3 #3
Luna Sea-Rosier
Vidoll-boku boku
Merry-Violet Harenchi
Kagrra-kotodama
Malice Mizer-Syunikiss
Dir en grey-Cage
Gackt-Another World
Rouage-Ever (Blue)
Déspairs Ray-Born
Dué le Quartz-Rodeo
Kagerou-XII Dizzy
Moi Dix Mois-Pessimiste
Malice Mizer-Beast of Blood

Case #3
Gazette-doro darake no seishun
Metronome-Gimmicks
lynch.-Unknown Lost a Beauty
Vidoll-kichigai TV
Dir en grey-The Domestic Fucker Family
Merry-Yellow Girl
L'Arc~en~Ciel-HEAVEN's DRIVE
cali=gari-187
X Japan-Tears
Buck-Tick-muma -The Nightmare-
Velvet Eden-Sad Mask
The Candy Spooky Theater-Merry Go Round
Kuroyume-Hello, CP Isolation
lynch.-59
Dir en grey-Zan
Puffy-Puffy De Rhumba