JRock / Visual-kei & japán-goth Party

2004~Március~5 - 20:00

Marco Polo Club (Bp. Nyár u. 6)

DJk: d4m4g3 & Case

 

Egy havas márciusi estén került megrendezésre az év első JRock/Visual-kei partyja, mely minden szempontból hibátlanul sikerült, ellentétben a tavalyi három hasonló rendezvénnyel, melyeken mindig felmerült valami probléma. Nagyszerű hangulat, sok régi és új közönségkedvenc és ami nagyon fontos: sok új arc.
Míg a tavalyi visual bulikon még a klub rendes pénteki programjához igazodva részben goth/industrial zenék mentek, most előre úgy volt behírdetve a dolog (a szokásos "aggyál Placebo-t" típusú magasröptű requesteket kiküszöbölendő), hogy csak és kizárólag JRock és visual lesz. Ez eleinte kicsit kockázatos húzásnak tünhetett, azonban szerencsére így is több mint ötvenen jöttek le bizonyítva, hogy mostanra teljes értékű bulialapanyaggá nőtte ki magát a műfaj nálunk is. Ha így haladunk még egy év és annyi érdeklődő lesz, hogy stadionokban kell tartani a visual partykat (umm... vagy nem)

Nyolc előtt gyorsan összeraktuk a hangfelszerelést (szokás szerint köszönet Ninth-nek a segítségért!) és míg d4m4g3 az előtérben a videó beüzemelésével foglalatoskodott én random zenékkel szórakoztattam magam a lassacskán felbukkanó első vendégek és főleg a büfés döbbenetére. Mikor már befutott az első tizenöt/húsz ember a hiphop, bossanova, enka, drumnbass, stb keverékről egy GeroGeriGeGeGe zajáradat közbeiktatásával átváltottam a hide féle 'ever free'-re és ez, valamint az utána következő pár más közkedvenc megadta a party alaphangulatát, amit kisebb bukkanókkal mindkettőnknek sikerült tartani egész este.

Még az eleje felé kisebb fennakadást okozott mikor kiderűlt, hogy a szokásos hátsó beszélgetőhelyiséget most kivételesen tényleg arra használta a klub, amire elvileg tervezve lett, vagyis ruhatárnak, így egy ideig mindenki a kabátjának elhelyezésével volt elfoglalva. Viszont az a szoba egyébként is hajlamos a közönség túlzott szétválasztására, így nem is igazán baj, hogy most kiesett, főleg, hogy a kevésbé kedvelt számok alatti pihengetés idejére alternatívaként birtokba vett előtérben az asztalok felett végig a partyhoz passzoló videók peregtek. Malice Mizer, Phobia, Baiser, ésatöbbi, nomeg persze rengeteg Dir en grey. Az első egynéhány szám alatt nem volt fülhallgató, ami egy-két kissé félresikerült átkeverést eredményezett, de aztán ez a probléma is gyorsan megoldódott és innentől kezdve zavartalanul folytak az események.

D4m4g3 blokkjai szokás szerint inkább hajlottak az olyan elekronikusabb dolgok felé, mint Schwarz Stein vagy Zilch, de ezt leszámítva mindeketten a nagy régi közkedvenceket és az új favoritokat (elsősorban Merry, Metronome és Vidoll) részesítettük előnyben, nomeg persze mindekettőnk részéről becsúszott egy-két teljesen öncélű választás is: d4m4g3 a The Zolge féle Paint It Black feldolgozással üldözött ki mindenkit a tánctérről, én pedig egy hisztérikusan elmebeteg GuruGuru Eigakan darabbal tettem ugyanezt, de volt annyira jó a hangulat, hogy ennyi simán belefért a dologba. Az ilyen rövid kis kihagyásokat leszámítva gyakorlatilag végig tele volt a tánctér, néhányan szinte folyamatosan ott pörögtek, míg mások az éppen szoló zenétől függően ingáztak a terem és az előtér között, de ami a lényeg, hogy egyszer sem ült le úgy a hangulat mint a korábbi visual bulik némelyikén. Ez egyrészt amiatt lehetett, mert a közönség kezd egyre több mindent megismerni, valamint, hogy most talán jobban sikerült olyan zenéket válogatni amik nagyjából mindenki izlésének megfeleltek, vagy ha nem is, legalább ellensúlyozni sikerült a különböző érekcsoportok igényeit (ez de szép egy mondat lett..) A közönség részéről (szerencsére) most is volt nem kevés fanservice, habár a novemberi buli ilyen szempontból továbbra is túlszárnyalhatatlan maradt.

A hangulatot jellemzi, hogy most még az olyan zúzós darabok is belefértek a programba mint a Dir en grey egyik legsúlyosabb száma, a Zan, meg lett volna Dramatic Children is a Merry-től, de azt meg a CD játszó nem bírta és akadozni kezdett, tehát végülis sajna kimaradt. Nem úgy a másik végletet jelentő furcsa hangulatú, játékos Honey Vanity, melyből valószínüleg új party kedvenc lesz, annak ellenére, hogy abszolúte nem az a bulizós típusú darab.

Kicsivel három után lehettünk mikor a biztonsági izomhegy megindult a szinpad felé és udvarias célzást tett arra, hogy esetleg nem akarnánk-e már hazamenni, mivelhogy a jelenlévők igaz, hogy nagyon jól eltáncikálnak, fogyasztani viszont nem igazán fogyasztanak (hát hiába, a JRock rajongók láthatólag nem igazán tartoznak az idült alkoholisták széles körébe), tehát a klub személyzetének kollektíve elege van az estéből és inkább mennének a fenébe haza aludni, így, mivel jobb a személyzettel jóban lenni az addig kimaradt kötelező darab, a Desperado után Ayumi Ishida enka klasszikusával, a Blue Light Yokohama-val rövidre lett zárva a buli. Mondjuk sokat nem vesztettünk azzal a max. háromnegyed órával, mivel az utolsó pár szám alatt már amúgy is mindenkin mutatkoztak a folyamatos tombolás miatti krónikus fáradtság jelei.

Gyorsan összekaptuk a cuccainkat és mindeki elindult hazafelé, gyorsan összegezve a party tanulságait. Utólag mindenki nagyon elégedett volt, nopersze a visual bulik állandó vendégei már az összeszokott társaság miatt is jól érezték magukat, de az nagyon pozitív volt, hogy azoktól is nagyon jó visszajelzések érkeztek akik most voltak előszőr, sőt még azoktól is akik véletlenül vagy csak szimpla kiváncsiságbó tévedtek le és nem igazán ismertek a zenéket. Reméljük a következő buli is legalább ugyanilyen jól fog sikerülni és nem kell majd hónapokat várni rá mint a mostanira.

Kapcsolódó linkek:
LD-50

warmup
Hellchild-Self-Scorn
Hibari Misora-omatsuri Mambo
Dry & Heavy-Dawn Is Breaking
Hinano Yoshikawa-Mellow Pretty
D.O.I.-Equis.ex.x Pt.2 feat. M.O.S.A.D.
Kyosen Ohashi-koryamata minasa hyakumenso
Towa Tei-BMT (The Dream Team Mix a.k.a Blzzy & Pugwash)

Case #1
The GeroGeriGeGeGe-Gero-P 1985
hide-ever free
Scissor-NISE renai uranai shi
Shazna-Melty Love
Malice Mizer-Transylvania
Noir Fleurir-tokei no mukou gawa
Gackt-White Eyes
Kagrra-jajauma hime
Dir en grey-tsumi to batsu
Buck-Tick-Feast Of Demoralization
Guniw Tools-Baby's one do
Pride Of Mind-Material World
Velvet Eden-Dance with Skelton
X-Celebration
Merry-Yellow Girl
Metronome-Gimmicks
Luna Sea-Gravity
Buck-Tick-Mona Lisa

d4m4g3 #1
Zilch-Fuctrack#6
Dir en grey-raison d'etre
Vidoll-boku boku
Schwarz Stein-Current
Közi-izayoi no tsuki
Malice Mizer-Illuminati
Baiser-flora
Luna Sea-Desire
Pierrot-God Bless XmeXXXX
Gackt-Another World
Merry-Japanese Modernist
Rouage-Ever Blue
Sleep My Dear-Breath Of Air
X-Week End
Buck-Tick-rakuen

Case #2
cali=gari-187
L'Arc~en~Ciel-shinshoku ~lose control~
Sads-Nightmare
Merry-Violet Harenchi
Deadman-in media
Eve Of Destiny-Nervous And Innocence
Közi-Honey Vanity
L'Arc~en~Ciel-Ready Steady Go!
X-X
Dir en grey-Zan
Vidoll-mayura.pisaroto
Siam Shade-Passion
Sads-Salome
Guru Guru Eigakan-daimondai! saredo kaisei.
Gackt-Lu:na
Deadman-Lunchbox
hide-Beauty and Stupid

d4m4g3 #2
Dir en grey-Obscure
Schwarz Stein-Syphilis and Disorder
Oblivion Dust-Designer Fetus
Buck-Tick-My Fuckin' Valentine
Dir en grey-Umbrella
Pierrot-Agitator
Janne Da Arc-Mysterious
Moi Dix Mois-Solitude
Malice Mizer-Beast Of Blood
Schwarz Stein-Biogenesis
Soft Ballet-Phoenix
Velvet Eden-hanauri musume
The Zolge-Paint It Black
Shiver-Hypnosis
Dir en grey-Cage
Malice Mizer-Syunikiss
Hideki-koe ni...
Luna Sea-Jesus
Gackt-Speed Master

Case #3
hide-Lemoned I Scream (Chocho-Chip Version)
Metronome-death-chocolates
Vidoll-itsuwari no jouzai
Dir en grey-Mask
Noir fleurir-hold up my lover
emmurée-[M]
Velvet Eden-Sad Mask
Buck-Tick-Nalsis
Gackt-Vanilla (MARS Version)
L'Arc~en~Ciel-kasou
DéspairsRay-Garnet
Eve Of Destiny-Eve Of Destruction
Luna Sea-True Blue
Baiser-Angel
X-Japan-Rusty Nail
Gullet-Cult
Siam Shade-Black
Vidoll-shasei sankai narcolepsy
hide-Rocket Dive
Laputa-Sadness
Sugizo-Super Love
Malice Mizer-Gensou Rakuen
Gackt-OASIS (MARS Version)
Noir fleurir-omocha no miisha
L'Arc~en~Ciel-Blurry Eyes
Merry-rojiura melancholy kotowari mix
Eve Of Destiny-Desperado
Ayumi Ishida-Blue Light Yokohama