Love Psychedelico

Kumi - ének, gitár
Sato Naoki - gitár, basszusgitár, billentyűs hangszerek, vokál

Az 1997-ben alakult Love Psychedelico az utóbbi évek egyik legfényesebb és egyben legmeglepőbb sikertörténete. Az 2001 januárjában megjelent első, The Greatest Hits című lemezükből több mint egymillió példány fogyott, közel egy hónapig tanyázott az Oricon toplista csúcsán és az éves összesítésben is a kilencedik helyig jutott, az ország legnagyobb sztárjainak számító előadók hosszú sorát megelőzve. Ez mindenképpen elképesztő eredmény egy debütáló zenekartól, egy olyantól meg pláne, mely abszolút nem valamelyik divatos irányzatba tartozik és mely nem yenmilliókkal megtámogatott kiadói kampánnyal, hanem kizárólag a zenéjével jutott el oda, ahol ma tart.

A nálunk is szélesebb körben ismert zenekarok közül talán a Do As Infinity-hez hasonlítanak valamennyire, azonban míg a DAI felszabadult, pop és rock közötti, néhol meglehetősen eklektikus zenét játszik, addig a Love Psychedelico következetesen ragaszkodik a '60-as években gyökerező, melankólikus blues-rock hangzásnál.

Az eredetileg Psychedelic Orchestra néven futó zenekart két, a Tokió Shibuya negyedében található Aoyama Gakuin egyetemre járó hallgató alapította 1997-ben. A csapatra '99-ben figyelt fel a JVC Victor kiadó és első kislemezük, a Lady Madonna már náluk jelent meg a következő év áprilisában. A Lady Madonna egyesíti a zenekar minden jellemző stílusjegyét, Sato változatos, bluesos gitárjátékát tökéletesen egészíti ki Kumi jellegzetes, hanyag énekstílusa. A némileg populárisabbra sikeredett második single, a Your Song hozta meg számukra az áttörést, azonban szerencsére ez nem térítette el őket a közönségbarátabb hangzás felé az eredetileg kijelölt útról. Továbbra is megmaradtak a karcosabb blues-rock daraboknál és a következő áprilisban megjelent, minden várakozást felülmúlóan sikeres első albumra is ez az irány volt jellemző, csakúgy mint az azóta megjelent munkáikra.

Az album sikerében valószinüleg nagy szerepe volt annak is, hogy a kislemezekről ismert szerzemények melletti új számok is legalább olyan jól sikerültek és egyáltalán nincsenek a lemezen üresjáratok vagy gyengus töltelékdalok. A zenekar talán legnagyobb erénye, hogy, köszönhetően a kiemelkedő zeneszerzői tehetségnek és a számokba zsúfolt rengeteg apró ötletnek, úgy maradnak teljes mértékben hűek zenei gyökereihez, a 60as évek blues-rock ihlette pszichedéliájához, hogy közben egy pillanatra sincs az az érzésünk, hogy csak a feledés homályából újra előrángatott, régóta ismert, anakronisztikus kliséket hallunk. Sokszor mintha időutazásra hívnának minket, vissza Woodstock idejébe, de mivel a hangzásukba nagyszerű érzékel építik be az azóta eltelt évtizedek zenei tapasztalatait is, így a múlthoz való ragaszkodás ellenére mindig frissnek és izgalmasnak hatnak a dalaik.

Kumi részéről a hatvanas évek iránti rajongás talán arra is visszavezethető, hogy kiskorában hosszú évekig San Francisco-ban nevelkedett, ami a hippi-mozgalom központja volt annak idején. Ennek a másik következménye a tökéletes angoltudása: a Love Psycedelico dalok jó része angolul van és Kumi szövegíróként mindkét nyelven nagyszerű munkát végez, itt is ragaszkodva a hatvanas évek eszményképeihez, kiejtése pedig nélkülöz minden akcentust ami sokszor olyan zavaró tud lenni japán énekesek esetében.

Még 2001-ben rövid amerikai turnén vettek részt, a számtalan nagyszerű zenekart (Bleach, Mummy the Peepshow, Petty Booka, stb...) felvonultató Japan Nite turné főattrakciónaként. Japánba visszatérve pedig elkezdtek dolgozni második albumukon, ami végül következő év januárjában jelent meg és még erősebb és kiforrottabb anyag lett mint elődje.

Mostanra a harmadik lemeznél tartanak és albumaikat olyan stílusbeli kalandozások teszik változatossá, mint a néha majdhogynem RnB-be csavarodó, lassú ritmusú 'all over love', de ezen esetenkénti kitérők után mindig rögtön vissza is térnek a védjegyükké vált hangzáshoz, de szerencsére egy pillanatra sem tünik a zenéjük önismétlőnek, mivel a hátuk mögött levő többéves tapasztalatot maximálisan kihasználják és egyre jobb dalok kerülnek ki a kezeik közül.

Kapcsolódó linkek:
Hivatalos oldal (JVC Victor)