+ Néhány alapfogalom +

PV : Promotional Video, vagyis videoclip.

Single : kislemez, általában 2-3 szám található rajta és esetleg azok remixei és instrumentális verziói, azonban előfordul olyan is amin mindössze egy dal szerepel. Japánban szinte mindig az album elött jelennek meg a kislemezek (egy albumhoz általában 3 vagy 4, de ez nagyon függ az adott kiadótol, előadótól) ellentétben az általánosan bevett nyugati normával, miszerintis a lemez megjelenése előtt többnyire csak egy single jön ki a többi pedig utána.

EP : Mini-album, átlagban 4-6 olyan számmal amik nem jelennek meg albumon.

DT vagy MT : demo kazetta. Elsősorban az indies visual-kei zenekarokra jellemző, de gyakorlatilag szinte minden műfajban előfordul az olyan kezdő zenekarok/énekesek közt, akik mögött nem áll producer vagy nagy lemezcég és az abból következő komolyabb pénzügyi háttér.

VT : Videotape, vagyis videókazetta. Számtalan zenekar régebbi koncertvideói továbbra is csak VHSen hozzáférhetőek és kisebb csapatok, akiknek nincs meg az anyagi hátterük DVD kiadásra továbbra is gyakran így jelentetik meg videóikat.

cw : A "coupled with" rövidítése és a single CDken található címadó számon kívüli szám(ok)ra utal, ami(k) többnyire az albumon nem szerepelnek.

CM : Commercial, vagyis TV reklám. Japánban a popsztárok többsége gyakran reklámoz különböző termékeket és ilyenkor a reklám aláfestőzenéje többnyire az előadó éppen aktuális kislemezdala.

major : Nagy lemezcégek, akiknél a reklámra, koncertekre sokkal több pénz jut, de nagyobb beleszólásuk van a hozzájuk tartozó előadók zenéjébe (habár ezt szerencsére nem mindig használják ki). Ide tartoznak a nagy, nemzetközileg is közismert multinacionális lemezcégek, mint pl. a Sony, az EMI vagy a Warner, de több helyi cég is van mely lazán fel tudja venni a versenyt velük, például a Toy's Factory vagy az avex trax. Ezutóbbi nemhogy a nyomába ért a nagy multinacionális cégeknek, hanem évek óta stabilan tartja az első helyet a kiadók közötti versenyben.

indies : Kis, független kiadókra és a náluk levő előadókra használt kifejezés.

Oricon : A legfontosabb japán toplista. Legtöbbször ez a viszonyítási alap lemezeladási információk terén.

Cosplay : A 'costume play' kifejezés összevonása és arra utal amikor a rajongók beöltőznek kedvenc zenészüknek. Esetenként előfordul JPop-al kapcsolatos cosplay is, de igazi hagyománya sokkal inkább a JRock/visual-kei rajongók között van, akik néha félelmetes részletességgel készítik el a gyakran igen komplikált (és drága) kosztümöket. A cosplay nem csak zenei körökben kedvelt szokás... anime és gamer találkozókon is hatalmas népszerüségnek örvend és a dolog egyre inkább nemzetközi mániává válik.

Anime : A rajzfilm japán neve. Számtalan japán pop/rock szám bukkan fel animék betétdalaként. Legjobb példa erre az Inu-Yasha sorozat, melynek egyik producere az avex trex volt és így mindig valamelyik aktuális avex sikerdallal kezdődnek/végződnek az epizódok.

Manga : A képregény japán neve. Jónéhány mangában található utalás valós zenészekre, ezek közül egyik legközismertebb példa Yuki Kaori, akinek mangái csak úgy hemzsegnek a JRockerekről mintázott figuráktól. Azonban ez a folyamat néha megfordul és a zenészek merítenek kosztüm ötleteket kedvenc szereplőikről. Ennek legextrémebb példája pedig a Lucifer nevü JRock zenekar volt, melyet producerek állítottak össze Mayu Shinju 'Kaikan Phrase' című mangájában szereplő azonos nevű csapat alapján.

~

A végére még egy dolog ami fontos lehet az oldal olvasgatása közben: a japán személynevek nem a (magyarral megegyező) japán sorrenben vannak írva, hanem nyugati mintára (családnév a végén) mivel egyrészt a hivatalos forrásokban is sokszor így említik őket, másrészt az Interenetes oldalak nagytöbbségén is így fordulnak elő. De... hogy még komplikáltabb legyen a helyzet, ez nem minden esetben van így, mivel néhány előadót (pl. Utada Hikaru, Suzuki Ami) nemzetközileg is inkább a japán sorrend szerint említenek, tehát esetükben az eredeti irásrendet követtük.