Bódi Ildikó vagyok, az Avana Egyesület elnöke, Salgótarjánból.

Internet hiányában minden H.Con-os beszámoló nem jut el hozzám, ám a 16-án reggel átküldött "kommentár nélkül" c. megdöbbentett.

Oszintén sajnálom azokat, akik július 4-én Salgótarjánban a "Japán pop- és rockzene" c. eloadást tartották. Sajnálom és egyúttal övék minden tiszteletem, mert kálváriájukat olvasni is nehéz volt, ok mégis kitartottak és megtartották az eloadást.

Szeretnék azonban tisztázni néhány félreértést. Ilyen maga a HungaroCon, mint a beszámolóban hibáztatott rendezvény.

A H.Con valóban a 23. sci-fi találkozó volt országosan, melybol a 12. zajlott most Salgótarjánban. Hagyományokkal rendelkezo sci-fis találkozó, amely az idén az Átjáró Magazin javaslatára "nyitott" a klubok és a sci-fi más irányzatai felé és hajlandó volt otthonát (a rendezvény helyszínét) másokkal is megosztani. Befogadtuk a FanCon-t, a Scene- az AnimeCont, a GameCon-t stb.. stb, melyek összeszervezését az Átjáró Magazin vezetoi vették át. Én, mint "öreg" szervezo úgy véltem ezek a Con-ok a saját programjaikat maguk szervezik, a saját rajongótáborukat is, és anyagiakkal is fedezik majd önmaguk Con-ját, mint ahogyan azt az Avana Egyesület a maga HungaroCon-ával tette. A régi jó öreg, gyanútlan H.Con tehát jó szándékkal, hajlandó volt az ingyenesen megkapott Muvelodési Házat más klubokkal is megosztani, miközben szervezte a maga programjait. Ezen programok közül egy maradt el és az a 3-i kirándulás, mivel egy órával a tervezett indulás elott még szakadt az eso.

A HungaroCon programjai voltak:

Dr. Grandpierre Attila – Ido és örökkévalóság

Bakos Attila – A jövo gyermekei

TükörKép – színházi eloadás

Élo szerepjáték, majd tábortuz a kollégiumban

Író-olvasó találkozó a Cherubion Kiadó íróival

Pusztay Sándor – Osi kultúrák

Kömlodi Ferenc – Mesterséges intelligencia.

Ádám János – diaporáma

A sci-fi szépségversenynek a díjait az Avana Egyesület vásárolta (szervezését átvette a másik csapat) és a nap végén ismét tábortuz.

Dr. Kuba Gellért – A jövo építészete

Árvai Attila – A fizikai léten túli élet lehetosége.

Díjkiosztás – ezen belül

1. amator képzomuvészeti pályázat

2. amator novellapályázat

3. profiknak – Zsoldos Péter Díj

Ezek a programok Salgótarján Város Önkormányzatának támogatásával zajlottak. Segített még rajtunk a HungaroTel Rt., a Széles és Széles Kft Balassagyarmatról, a SzilasDrink Kft Szilaspogonyból, a Pannondrink Kft. Pásztóról és a Cherubion Könyvkiadó Debrecenbol.

A lényeg: hiába tagadnánk, hibáztunk. Nem léptünk fel keményebben, amikor szóltunk, hogy a mozifilm mellé ne tegyék be, pl. a Japán popot. Soha az eltelt 11 év alatt még nem láttunk ekkora fejetlenséget és nagymértéku pazarlást.

De az se fordult még velünk elo, hogy vendégeink közül bárki úgy dönt, nem fizeti ki a szállást. Most ez is elofordult. 50 sci-fi rajongó fantasztikus elméjében az idén megszületett ez a képtelen ötlet és véghez is vitte.

Számunkra most mégsem az a tapasztalat lényege, hogy a következo H.Con-ról ki kell hagyni, pl. az AnimeCon-t, hanem az, hogy senkinek nem szabad átengednünk a programok összehangolását. Ugyanis az az ember, akirol most mindenki azt hiszi, hogy a HungaroCon régi szervezoje AZ NEM AZ. SOHA NEM IS VOLT AZ. Az Avana Egyesületnek is csak meghívott tagja.

Sajnáljuk a történteket, mi is megbíztunk valakiben és most bizalmunk megrendült. Ez mindennél nagyobb kár. Megoldás, hogy az Animések keressék meg az Avana Egyesület vezetoségét és tartsák egymással a kapcsolatot.

Salgótarjánról. Ha ez a kisváros, Budapesttol 120 km-re az embereknek "világvégi kisvárosnak" számít az már nem a szervezok hibája. A téma részleteibe belemenni már politika volna. De! Minden gazdasági nehézség ellenére mégis ez az a város, amelyik:

1.12 éven át huségesen támogatta a sci-fisek országos találkozóját

2.ingyen adta a Muvelodési Ház termeit és technikáját (még ha azok szerények is) és minden más berendezését.

3.megalapította 1998-ban Magyarország elso és ez idáig egyetlen irodalmi Díját a profi sci-fi írók ösztönzésére.

Tanulság: A különbözo Con-ok szervezoi hittek valakinek, akinek legfobb gondja az volt, hogy kihasználjon egy hagyományokkal rendelkezo rendezvényt és sikerült a dolgokat úgy forgatnia, hogy most mindenki a HungaroCon-t és Salgótarjánt szidja, miközben csaknem teljesen sikerült a háttérben maradnia.

Ha megbocsátok, azt kizárólag önmagamért teszem, de többé nem kívánok ilyen összekötovel dolgozni.

Még egyszer elnézést kérek mindazoktól, akiket sérelem ért városunkban a mi rendezvényünkön és kérem, ne a HungaroCon-t, és ne Salgótarjánt szidják, hanem azt, aki állítólag "megszervezte" az AnimeCon-t és a többi egyéb Con-t, neki ugyanis semmi köze Salgótarjánhoz és a HungaroConhoz.